У парку "Муромець" арештували 10 гектарів землі та незаконно збудовані на ній об’єкти

Суд наклав арешт на 10 га землі та понад 80 незаконно збудованих споруд на острові Муромець, що в Деснянському районі Києва. 

Про це повідомляє Державне бюро розслідувань.

Слідчі встановили, що одне зі столичних товариств уклало із КМДА інвестиційний договір на майже 150 млн грн для будівництва спортивних об’єктів та споруд. Підприємство-підрядник було підконтрольне одному із нинішніх радників мера столиці Віталія Кличка, який і сприяв підписанню документів.

"Для зведення будівель організатори, за сприяння одного із чинних радників київського мера, незаконно використовували 10 гектарів землі громади", — йдеться в повідомленні.

Однак товариство не дотрималося умов інвестиційного договору. Станом на березень 2023 року роботи мали б бути виконані на 100%, але наразі виконано менше половини.

Водночас на незаконно захоплених 15 земельних ділянок площею понад 10 гектарів, компанія самовільно побудувала близько 80 об’єктів нерухомості, які не були передбачені проєктно-кошторисною документацією. Зокрема, замість обумовлених спортивних майданчиків товариство звело ресторан та котеджі

"Увесь цей час податок замість підприємства сплачувався зі столичного бюджету. Згідно з судовим рішенням, компанія-забудовник також сплатила борг за користування земельною ділянкою на території острова, платежі не надходили з моменту укладення інвестиційної угоди у 2015 році", — йдеться в повідомленні.

До того ж, Департамент економіки та інвестицій КМДА не здійснював належний контроль за виконанням та дотриманням умов інвестиційного договору.

Наразі розпочате кримінальне провадження за статтею зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки. 

Нагадаємо, на власників двох закладів громадського харчування у парку "Муромець" прокуратура подала позов, оскільки ці об'єкти встановили без жодних правових документів.

На Київщині незаконно приватизували прибережні землі Десни вартістю понад 200 млн грн