У КМДА відхилили історичну довідку на статус пам’ятки фундаментів палацу Розумовського

Консультативна рада Департаменту охорони культурної спадщини Київської міської державної адміністрації відхилила історичну довідку на статус памʼятки для фундаментів палацу Розумовського, 1790 року.

Про це пише активіст-пам’яткоохоронець Дмитро Перов.У КМДА відхилили історичну довідку на статус пам’ятки фундаментів палацу РозумовськогоЗа словами експертів консультативної ради, довідка не відповідає новому порядку обліку памʼяток та має суттєві недоліки.

Зокрема однією з пропозицій її доопрацювання — було звернення в Український інститут національної пам’яті щодо ролі і значення Кирила Розумовського в історії України.У КМДА відхилили історичну довідку на статус пам’ятки фундаментів палацу РозумовськогоВодночас на думку автора довідки, професора археології Тимура Бобровського, такі посилання на порядок є маніпуляцією з метою ненадання статусу унікальному обʼєкту. 

У своєму виступі дослідник також зауважив, що довідка була подана ще минулого місяця і жодних нарікань щодо її форми чи змісту у головного памяткоохоронного органу міста не було.

Що відомо про фундаменти палацу Розумовського

Фундаменти палацу виявили в Печерському районі столиці, на вул. Мазепи, 3В у березні 2024 року — тоді забудовник під виглядом капітального ремонту почав нове будівництво і зніс частину будівлі інженерних служб Київської фортеці, 1853 року. У КМДА відхилили історичну довідку на статус пам’ятки фундаментів палацу РозумовськогоПізніше Київська міська прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом проведення самовільних будівельних робіт на фундаментах палацу Кирила Розумовського.

“Наш Київ” також писав, що у КМДА погодили концепцію забудови історичної лісопильні Сніжка.

Демонтаж чи символ ЛГБТ: можливе майбутнє перейменованої Арки дружби народів