На Рейтарській демонтують 110-річний будинок попри застереження ЮНЕСКО

Сьогодні, 26 вересня, поновили демонтаж 110-річного будинку на вулиці Рейтарській, 37. Але знесення дворового об'єму памʼятки не погодили з ЮНЕСКО, пишуть в групі "Цегла".

У Києві зносять 110-річний будинок на Рейтарській попри застереження ЮНЕСКОМешканці сусідніх будинків кажуть, що демонтажні роботи розпочали зранку, "від роботи техніки тріщать сусідні будинку, тому люди вийшли на вулицю", — йдеться у дописі.

У Києві зносять 110-річний будинок на Рейтарській попри застереження ЮНЕСКОПісля приїзду поліції роботи не зупинились. 

У Києві зносять 110-річний будинок на Рейтарській попри застереження ЮНЕСКОУ Києві зносять 110-річний будинок на Рейтарській попри застереження ЮНЕСКОУ неділю, 24 вересня, консультативна рада Департаменту охорони культурної спадщини КМДА підтримала забудову на вулиці Рейтарській, 37. На місці пам'ятки планують звести бізнес-центр Reitar Hall, а іншу будівлю реконструюють. 

Проте Організація Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури не рекомендує демонтувати історичні будинки, оскільки вони знаходяться поблизу Софії Київської й входять до буферної зони, що охороняється ЮНЕСКО. На засіданні комісії зазначили, що забудову не погоджували з міжнародною організацією.

UPD: Виконувач обов'язків Міністра культури Ростислав Карандєєв закликав негайно зупинити незаконні роботи на памʼятці історії та архітектури на Рейтарській, 37. Він наголосив, що прямо зараз триває засідання Експертної комісії з питань обліку обʼєктів культурної спадщини МКІП, де планують переглянути статус памʼятки.

UPD: Депутатка Київради Ксенія Семенова повідомила, що Експертна рада прийняла рішення, що весь комплекс на Рейтарській має статус історичної пам'ятки.

Раніше ми писали, що кияни підписали колективне звернення проти зносу історичної будівлі на Рейтарській.

Ділянкам на Микільській Слобідці можуть надати статус скверу — Кличко