У Києві запустять потяг з історіями людей, які зазнали експлуатації: подробиці

21 травня відбудеться перший запуск інформаційного потяга Інтерсіті, який розкаже реальні історії експлуатації та торгівлі людьми, а також інформуватиме, як вберегти себе та куди звернутися по допомогу. У Києві запустять потяг з історіями людей, які зазнали експлуатаціїПід час запуску працюватимуть волонтери, які розкажуть пасажирам та перехожим про сучасне рабство, роздаватимуть листівки з телефонами гарячих ліній. 

Інформаційна кампанія впроваджується Представництвом Міжнародної організації з міграції (МОМ) в Україні спільно з Всеукраїнською коаліцією громадських організацій з протидії торгівлі людьми, за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та Міністерства  юстиції Швеції.  

  • Мета кампанії — підвищити обізнаність українців про сучасне рабство та як йому протидіяти.  
  • Місце та час: 21 травня, 14:00 — Центральний залізничний вокзал Києва

Кампанію впроваджуватимуть в місцевому громадському транспорті 10 міст України, а також у потязі Інтерсіті. У Києві запустять потяг з історіями людей, які зазнали експлуатаціїЗаплановане зовнішнє брендування тролейбусів, трамваїв, автобусів та потягу Інтерсіті у вигляді історій про найбільш поширені форми експлуатації: трудову експлуатацію, використання у збройному конфлікті, сексуальну експлуатацію, примусове жебрацтво, секс заради виживання. 

Всередині транспорту також будуть розміщені інформаційні матеріали про ознаки торгівлі людьми та контакти Національної гарячої лінії з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів 527 та Урядової гарячої лінії з протидії торгівлі людьми та насильства 15-47, а також посилання на сайт.  

За 2023 рік Міжнародна організація з міграції (МОМ) в Україні виявила та надала допомогу 374 постраждалим від торгівлі людьми, з яких 23% — внутрішньо переміщені особи. Ще 663 людини постраждали від трудової експлуатації без ознак торгівлі людьми. У Києві запустять потяг з історіями людей, які зазнали експлуатаціїЩорічно кількість людей, що потрапляють у ситуації експлуатації та торгівлі людьми зростає, а в умовах війни та міграції як всередині країни, так і за її межі, ризики тільки збільшуються. 

За даними останнього дослідження МОМ, кожен другий українець (59% опитаних) готовий погодитися хоча б на одну ризиковану пропозицію за кордоном чи в Україні та тим самим наразити себе на небезпеку експлуатації. 

Серед ризиків, на які готові піти українці — праця без офіційного працевлаштування, у закритих приміщеннях без можливості вільно покинути робоче місце; зберігання паспорта та особистих речей у роботодавця, готовність працювати в обмін на безкоштовне проживання/харчування тощо.  

За оцінками МОМ, загальна кількість українців, постраждалих від торгівлі людьми з 1991 року, становить понад 300 000 осіб

Із 2000 року у співпраці з мережею партнерських неурядових організацій МОМ надала реінтеграційну допомогу понад 20 000 постраждалим від торгівлі людьми. Ця підтримка, серед іншого, включає правові консультації та представництво інтересів у суді, медичну допомогу, психологічні консультації, гуманітарну допомогу відповідно до потреб, надання притулку/допомога із облаштуванням житла, навчання для підвищення кваліфікації та грантові програми для постраждалих, які прагнуть започаткувати власний бізнес. 

“Наш Київ” вже писав, що у Києві відкриють третій Денний центр соціально-психологічної допомоги постраждалим від насильства.

Жінок військових запрошують до груп психологічної підтримки: подробиці