У Києві активісти запустили збір на пам'ятник поету Василю Стусу: деталі
Фото - УП

У Києві запустили збір на пам'ятник шістдесятнику Василю Стусу.

Збір розпочав благодійний фонд "Солом'янські котики".

У Києві немає жодного повноцінного пам‘ятника поету. Є лише камінь-згадка у сквері біля станції метро "Житомирська" й дві меморіальні дошки, про це пише народний депутат й представник жителів Солом'янського району Роман Грищук.

Нову меморіальну дошку-пам'ятник планують встановити на будинку, де жив Василь Стус у Києві, на вулиці Чорнобильській 13-А.

"Звичайна панелька на окраїні міста, там жодної згадки немає про поета. Це ганьба всім нам", — пише Роман Грищук.

У Києві запустили збір на пам'ятник Василю Стусу

Ідея створення пам'ятника виникла ще рік тому. Її підтримав син поета Дмитро Стус, жителі будинку й Святошинська РДА.

Активісти хочуть зібрати 462 тисячі гривень. Їх витратять на виготовлення дошки-пам'ятника, лиття бюста, установлення скульптури, "винагороди для доброчинців" й комісію платформи. 

У Києві запустили збір на пам'ятник Василю Стусу

Тож, якщо ви скинете донейт від 100 гривень — можна отримати запрошення на відкриття меморіальної дошки. А за донейт від 500 гривень — листівку із зображенням дошки й автографами архітектора Володимира Щура й Дмитра Стуса. Збір можна підтримати за посиланням.

Василь Стус — український поет, шістдесятник й десидент. Він двічі відбував покарання у таборах. У одному із них наприкінці серпня 1985-го року Василя Стуса покарали карцером за те, що він, читаючи книгу в камері обперся рукою об нари. На знак протесту він оголосив сухе голодування. А в ніч з 3 на 4 вересня помер. Проте історики досі не мають єдиної відповіді, що стало причиною смерті письменника-шістдесятника. 

Нагадаємо, повнометражний художній фільм "Заборонений" про українського письменника Василя Стуса, знятий режисером Романом Бровком, вивчатимуть в університеті штату Пенсильванія (США).

У березня 2022 року від тяжкої хвороби померла вдова поета-дисидента Василя Стуса -—Валентина Попелюх. Їй було 84 роки.

Читацький сезон на ВДНГ: що підготували для відвідувачів