У 2024 році в Києві закрилося понад 120 ресторанів та кафе.
Про це повідомила Ольга Насонова, директорка аналітичного центру "Ресторани України".
Серед закладів, які закрилися цього року — індійський ресторан "Podil East India Company" на Подолі, ресторан "Життя чудових людей" на вулиці Велика Васильківська тощо. За словами експертки, особливо складно було "вижити" новим закладам, які відкрилися під час війни. Старі ресторани, які не встигали за змінами на ринку і не оновлювали свій формат, також закрилися.
Чому у Києві закриваються заклади
Причини масового закриття ресторанів та кафе столиці різноманітні:
- Нестабільна економічна ситуація: війна, відключення електроенергії, постійні тривоги та зростання цін на продукти, оренду та комунальні послуги суттєво вплинули на платоспроможність населення;
- Неправильний вибір локації: деякі заклади відкривалися в місцях з низькою прохідністю, у локаціях в ТРЦ, які закривалися під час тривог або біля місць можливих або попередніх обстрілів;
- Недостатній досвід власників: багато нових закладів закривалися через відсутність досвіду у веденні ресторанного бізнесу, неправильно підібрану концепцію або нестачу фінансування;
- Зростання витрат: постійне зростання цін на продукти, оренду та комунальні послуги змушує власників підвищувати ціни на страви, що відлякує клієнтів;
- Зміна уподобань клієнтів: відвідувачі закладів стали більш вибагливими і вимогливими, що змушує власників ресторанів та кафе постійно оновлювати меню та сервіс.
Ресторанний ринок Києва поступово відновлюватиметься, але у новому форматі. Заклади, які зможуть адаптуватися до нових умов і запропонувати клієнтам щось особливе, мають всі шанси на успіх.
Раніше ми зробили добірку найстаріших закладів, що працюють в Києві понад 25 років.