У Києві зафіксували випадки ботулізму: симптоми та причини захворювання
Фото ілюстративне: cottonbro / Pexels

У Києві зафіксували випадки захворювання на ботулізм. Наразі в лікарні міста перебувають два пацієнти з цим захворюванням.

Про це повідомили в КМДА.  

Що відомо про ботулізм?

Це хвороба, яка вражає центральну та вегетативну нервову систему. Ботулізм викликається харчовим отруєнням і може призвести до тяжких наслідків.

Серед найбільш розповсюджених причин захворювання — вживання продуктів домашнього консервування, наприклад, м'яса та риби, рідше — овочів. Якщо продукти були погано вимиті, транспортувалися чи зберігалися неналежним чином або ж були неправильно чи недостатньо термічно оброблені, у них може завестися мікроорганізм, який спричиняє хворобу. При цьому термін придатності, вигляд і смак консерв можуть бути в нормі, адже бактерії ботулізму не псують продукти.

Також хвороба може виникнути внаслідок вживання в'яленої або копченої риби та будь-яких виробів із м'яса. Найчастіше йдеться про продукти домашнього приготування, проте є випадки зараження і після вживання продуктів, вироблених у промислових умовах. Ще один спосіб зараження, який фіксується значно рідше, — це потрапляння мікроорганізмів через рани або ж від матері до дитини через грудне молоко. 

В Україні ріст захворюваності на ботулізм спостерігається зазвичай у квітні-травні. 

Симптоми ботулізму

Перші симптоми проявляються вже через 12-14 годин після вживання зараженої їжі, хоча вони можуть виникати раніше чи пізніше. Що важче захворювання, то коротший інкубаційний перід.

Основні симптоми: 

  • порушення близького зору;
  • виражена сухість у роті;
  • важко говорити;
  • підвищена стомлюваність та слабкість;
  • запаморочення;
  • нудота, блювання, послаблення випорожнень;
  • здуття живота, закреп;
  • ураження м'язів шиї та кінцівок. 

"Симптоми ботулізму найчастіше з'являються поступово, немає різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. ...Хворі скаржаться на відчуття "грудки" у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі — усі ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м'язів", — зазначають у Центрі громадського здоров'я МОЗ України. 

Така симптоматика може тривати кілька дній і супроводжуватися ознаками загального отруєння: головним болем, запамороченнями, безсонням, слабкістю та підвищеною температурою. У важких випадках пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, важкість у грудній клітці та поверхневе дихання. Причиною смерті при ботулізмі може стати дихальна недостатність. 

Профілактика та лікування ботулізму

Лікарі радять уникати споживання в'яленої, копченої, солоної або консервованої риби, м'ясних та грибних консервів, консервів домашнього виробництва та продуктів, що могли зберігатися чи транспортуватися неналежним чином. Під час приготування риба має пройти необхідну термічну обробку, адже бутолотоксин гине лише при кип'ятіні впродовж 10-15 хвилин.

При перших проявах необхідно негайно викликати швидку. Також рекомендують промити шлунок підсоленою водою або зробити очисну клізму теплою кип'яченою водою. 

Усі хворі на ботулізм незалежно від клінічної форми захворювання підлягають госпіталізації. Успіх лікування залежить від ранньої діагностики та правильного лікування. У більшості випадків передбачає введення ботулінічного антитоксину. 

Спротив російській окупації, день 69