У Києві історичний будинок Осипа Родіна на Олеся Гончара внесли до переліку об'єктів культурної спадщини: що відомо.

У Києві історичний будинок Осипа Родіна 1882 року на Олеся Гончара остаточно внесли до переліку об'єктів культурної спадщини. Про це повідомили представники Департаменту охорони культурної спадщини КМДА у Facebook.

"Нарешті в цій тривалій та непростій суперечці було поставлено крапку. Постановою Верховного суду від 08 травня 2023 року підтверджено законність внесення будинку Осипа Родіна (вул. Олеся Гончара, 71) до Переліку об'єктів культурної спадщини м. Києва наказом Департаменту", — йдеться у дописі.

Будинок Осипа Родіна у Києві

Це, ймовірно, врятує пам'ятку архітектури від забудовників, які планували знести будівлю.

Триповерхова цегляна садиба ще у 2020 році отримала статус "щойно виявленого об'єкта культурної спадщини", проте це не завадило забудовнику ТОВ "Арікс", який будує поряд з історичною будівлею ЖК Franklin Concept House, звернутися до суду й оскаржити цей статус.

Будинок Осипа Родіна у 2021 роціПроте Шостий апеляційний адмінсуд завадив забудовнику позбавити маєток Родіна цього статусу, ставши на бік киян.

Будинок Осипа Родіна спроєктував у 1882 році архітектор Володимир Ніколаєв. Садиба є одним з двох збережених зразків забудови кінця ХІХ століття на вулиці Олеся Гончара.

Раніше ми писали, що власника особняка Баккалинського на Лук'янівці прокуратура зобов'язала укласти охоронний договір.

В Ірпені з будинку демонтували шматок стіни з графіті Бенксі