У Києві провели унікальну операцію немовляті, який не міг самостійно дихати

У столичному "Охматдиті" провели унікальну операцію немовляті на грудній клітці. Подібне хірургічне втручання виконувалося вперше в Україні.

Про це повідомили представники клініки у Facebook.

Малюк народився з рідкісним синдромом й не міг самостійно дихати. Його грудна клітка була дуже маленькою, а дзвіноподібна форма обмежувала роботу легень. Синдром "Асфіктична торакальна дистрофія" зустрічається раз на 130 тисяч новонароджених. 

У Києві в Охматдиті провели унікальну операцію немовляті на грудній клітці."Зазвичай маленькі пацієнти помирають від дихальної недостатності, повторних пневмоній або стають залежними від апаратів штучного дихання", — йдеться у дописі.

Проводити операцію було ризиковано, адже дитині усього 1 місяць. Спеціалісти вирішили провести її у два етапи: у 1,5 місяця на правому боці та у 2,5 місяці на лівому.

Вперше спосіб лікування хвороби за допомогою збільшення об'єму легень обох половин грудної клітки запропонував американський хірург Терренс Девіс у 1995 році. Подібні операції проводять лише деяких клініках США, Великої Британії та Італії.

Коли маленький пацієнт поступив до "Охматдиту", спеціалісти вирішили застосувати цей метод вперше в Україні.

Наразі хлопчик тренується самостійно дихати, рани після операції загоїлися. За даними обстеження обʼєм грудної клітки збільшився.

Нагадаємо, що раніше 9-місячній дівчині одночасно трансплантували печінку та виправили ваду серця.

В Охматдиті відкрили першу в Україні дитячу лабораторію сну