У Києві відновили два будинки

У двох столичних будинках, які були пошкоджені через російські обстріли, вже завершуються останні ремонтні роботи. Йдеться про багатоповерхівки на вулиці Богатирській та на проспекті Лобановського, повідомили у пресслужбі КМДА.

Так, у відновлений будинок на вулиці Богатирській вже почали повертатися мешканці. В результаті ракетного удару там були пошкоджені 100 квартир зі 144. Вибухом повністю зруйнувало дві стінові панелі сходових клітин, ліфтову шахту, також були частково зруйновані сходи та сходові майданчики, перегородки, вибиті вікна. Проте експертиза встановила, що цей будинок все ж придатний до відновлення.

Під час ремонту тут демонтували порушені конструкції, очистили поверхні стін, стель та підлог від нагару, після чого відновили пошкоджені залізобетонні конструкції. Також встановили новий ліфт в одному з під’їздів та відремонтували ліфти ще у двох. Завершили відновлення та утеплення фасаду, оновили пошкоджені інженерні мережі, замінили вікна, відремонтували пошкоджені квартири, місцях загального користування та дах.

Після реконструкції ця дев'ятиповерхівка відповідає всім сучасними енергоефективним нормам. У помешкання вже почали повертатися люди.

У 27-поверхівку на проспекті Лобановського російська ракета влучила на третій день повномасштабної війни. Там вибухом пошкодило квартири на верхніх поверхах, а частина зовнішньої стіни з одного боку була зруйнована. Загалом у будинку — 126 квартир, а постраждали від ракети — 16 з них.

Під час ремонту тут провели унікальні роботи — з того боку, де уламок ракети зніс частину стіни, залили новий монолітний залізобетонний каркас. Після цього заново відбудували цегляні перегородки, встановили вікна, облаштували нову покрівлю. Також встановили один новий пасажирський ліфт та відремонтували ще два. Зараз вже завершили внутрішні сантехнічні, електромонтажні та завершують оздоблювальні роботи, а в частині пошкоджених квартир зробили соціальний ремонт. Ще у частині квартир на прохання мешканців — ремонт під оздоблення.

Мешканці цього будинку зможуть повернутися у свої квартири вже до кінця цього року.

Раніше ми писали про оновлення 16-поверхового будинку на вулиці Чорнобильській, куди також поцілила російська ракета.

У Києві реконструюють понад 5 тисяч застарілих житлових будинків