У Києві розпочались масові перевірки ВЛК: що відомо

У Києві з ініціативи МОЗ розпочинаються перевірки військово-лікарських комісій. Причина — скарги киян на корупцію з боку лікарів та недотримання електронної черги.

Про це повідомив міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко у Facebook.

Він зазначив, що підписав наказ про створення робочої групи для проведення перевірки столичних ВЛК.

У Києві розпочались масові перевірки ВЛК через скарги: що відомо"Таке рішення викликано збільшенням кількості скарг, які ми отримуємо останнім часом. Основні з них стосуються дуже базових речей, які при бажанні можна оперативно виправити. Це і недотримання електронної черги, і відсутність базових умов для комфортного проходження ВЛК, і не оптимізовані маршрути. З цих речей і починаємо. Це елементарна повага до людей", — йдеться у дописі міністра.

Попри те, що військовозобов'язані можуть проходити медогляд у цивільному медзакладі з чітко визначеними граничними строками, частина ВЛК досі працює на базі центрів комплектування. Це гальмує процес проходження медичного огляду.

Також робоча група перевірить випадки вимагання хабарів під час медичних оглядів. Мова йде про незаконні приписи відсутніх хвороб або вимагання грошей за врахування наявних, корупційні схема відстрочки та переправлення чоловіків призовного віку черед держкордон, формальний підхід до проходження ВЛК військовозобовʼязаними, недбалість лікарів тощо.

"Ганебні випадки, коли лікарі навмисно зазначають невірний діагноз або вимагають хабарі за вірний, має припинитися. Кожна маніпуляція має отримати належну оцінку правоохоронних органів. І ми над цим спільно працюємо", — додав Ляшко.

Киян просять повідомляти про правопорушення під час проходження ВЛК за телефоном: 0 800 60 20 19.

Раніше ми писали, що у столиці провели ремонт доріжок у "Гідропарку" зі збитками у понад 200 тисяч гривень.

У Київській області будують містечко для військових з укриттям і зонами відпочинку