У Києві поки не прийматимуть пропозиції щодо перейменування вулиць: причина

У Києві тимчасово не прийматимуть пропозиції нових назв для топонімів, щоб упорядкувати вже перейменовані об'єкти.

Про це повідомили в Київраді.

Зазначається, що тільки за останні півтора року в рамках декомунізації та дерусифікації в місті змінили 327 назв. Водночас процес триває з 2014 року, і за весь цей період перейменували ледь не кожен п’ятий об’єкт із 2 845 столичних вулиць, провулків, проспектів, бульварів, площ тощо. Тепер владі потрібен час, аби владнати всі організаційно-правові питання.

"…йдеться про внесення змін до реєстрів та баз даних, картографічних матеріалів, перейменування зупинок транспорту. Також передбачається інвентаризація та, за потреби, заміна будинкових, вуличних, зупинкових покажчиків тощо. Тому на цей час нові ініціативи щодо перейменувань міська влада розглядатиме в окремо визначених випадках", — зазначила депутатка Київради Вікторія Муха.

Вона додала, що крім вищезазначених заходів, також потрібен час на інформування населення й на те, щоб містяни звикли до нових топонімів.

Після того, як всі організаційно-правові заходи щодо дерусифікованих назв будуть виконані, столична влада знову почне розглядати пропозиції щодо перейменування.

Водночас, кажуть у Київраді, все ж є певні виключення. Зокрема передбачено розгляд нових подань щодо зміни назв, якщо це:

  • найменування нових об’єктів міського підпорядкування;
  • виправлення технічних помилок і приведення назв відповідно до українського правопису;
  • повернення історичних назв об’єктам;
  • присвоєння імен, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій скверам, мостам та юридичним особам, майно яких перебуває у власності громади Києва;
  • зміна назв міських об’єктів відповідно до рішення Київської міської ради від 15 квітня 2022 року "Про особливості перейменування об’єктів міського підпорядкування, назви яких пов’язані з російською федерацією та/або її союзниками (сателітами), на період дії воєнного стану в Україні";
  • назви міських об’єктів, які перейменовують за висновком Українського інституту національної пам’яті.

Нагадаємо, раніше Київрада вдруге провалила голосування за перейменування Повітрофлотського проспекту.