У Києві під загрозою знищення ще одна унікальна мозаїка: фото

У приміщенні кафе покинутого заводу "Електронмаш" почала осипатися мозаїка, яку створила Олена Гнєдаш, учениця художниці Тетяни Яблонської.

Про це написала киянка Анна Єгорова.

За її словами, витвору не присвоєно статус культурної пам'ятки, а завод "Електронмаш", що знаходиться у власності держави, постійно продається. Крім мозаїчного панно, у приміщенні раніше були вітражі. Однак попередній власник не дозволив активістам реставрувати їх, а навпаки знищив. 

Наразі завод вчергове продали.

"Деякі очевидці стверджують, що новий власник є людиною свідомою та притомною і готовий до діалогу щодо подальшого обліку та збереження або перенесення мозаїки," — розповіла Анна.

Єгорова додала, що невдовзі збирається з ним зустрітися. Разом з іншими активістами вони вже знайшли реставраторів, митців, науковців з питань культурної спадщини, та тих, хто готовий допомогти зняти й перевезти мозаїку. 

Також вона опублікувала фото фрагментів панно, які віддасть для відновлення.

Раніше ми писали, що на ВДНГ знищили унікальну мозаїку з вогнеборцями, яка розміщувалась в колишньому павільйоні протипожежної безпеки. Після суспільного розголосу панно вирішили відновити у первісному вигляді.

Панно в центрі Києва осипається: власник будівлі не дає дозвіл на реставрацію