Унікальну мозаїку з вогнеборцями на ВДНГ відновлять у первісному вигляді

Унікальну знищену мозаїку з вогнеборцями, яка розміщувалась в колишньому павільйоні протипожежної безпеки на ВДНГ, не "українізують", а відновлять у первісному вигляді. Про це повідомив гендиректор комплексу Євген Мушкін. 

Зазначається, що для цього частково використають елементи з оригінального панно, які ще вдалося зберегти. На жаль, деякі елементи не підлягають відновленню, а інші — розтягнули кияни "на згадку".

Мозаїку на ВДНГ вже не збираються "українізувати": відновлять у первісному вигляді

Після тривалого обговорення, адміністрація ВДНГ разом із представниками ДСНС розглянули це питання, а також обмінялися думками стосовно того, як запобігти подібним ситуаціям у майбутньому.

"Вважаю, що це гідний приклад відповідального лідерства і вміння виправляти помилки. Зі свого боку ми готові допомогти ДСНС знайти фахівців, що спеціалізуються на відновленні подібних робіт", — йдеться у дописі.

Окрім цього, дирекція вирішила створити публічний реєстр поки що необлікованих цінностей ВДНГ. Це дозволить мистецтвознавцям, архітекторам та усім небайдужим зафіксувати цінні необліковані обʼєкти культурної спадщини ВДНГ. Після того, як усі важливі об'єкти опишуть та структурують, адміністрація ВДНГ планує звернутися до відповідного органу державної влади із заявою про реєстрацію таких памʼяток у державному реєстрі.

Нагадаємо, унікальну мозаїку з пожежниками, яка розміщувалась в інтер'єрі павільйону протипожежної безпеки, знищили без попередження про це мистецтвознавців та киян. Раніше у ДСНС планували оновити та "українізувати" візерунок.

У Києві на "Будинку з комахами" з'явився банер про будівництво офісу: фото