Коли святкувати Різдво в Україні
Фото: unsplash.com

У додатку держпослуг "Дія" запустили нове опитування щодо дати святкування Різдва в Україні — 25 грудня чи 7 січня. Ініціатором голосування стало Міністерство культури та інформаційної політики.

Як зазначає голова Мінкульту Олександр Ткаченко, усі християнські конфесії святкують Різдво Христове в один день — 25 грудня. Різниця полягає лише у тому, за яким календарем вони рахують цю дату — григоріанським (новий стиль) чи юліанським (старий стиль). Світ вже давно живе за григоріанським календарем, проте деякі церкви ще відзначають свята за старим юліанським. Саме тому Різдво для них припадає на 7 січня.

"Переважна більшість людей у світі святкують Різдво 25 грудня за новим стилем. Але 6 із 15 православних церков, а також українські греко-католики, користуються юліанським календарем", — каже Ткаченко.

Очільник Мінцифри Михайло Федоров додав, що все більше українців також почали відзначати Різдво саме 25 грудня, разом з більшою частиною світу. І саме в цю дату в Україні відзначали це свято у 1918 році, після проголошення незалежності УНР. Але також багато українців віддають перевагу старому стилю і святкують 7 січня.

Опитування триватиме до 30 грудня. Щоб віддати свій голос, потрібно у "Дії" зайти в розділ "Послуги" та натиснути пункт "Опитування". А у самому опитуванні обрати один з чотирьох запропонованих варіантів:  "25 грудня", "7 січня", "В обидві дати" або "Не святкую Різдво".

Нагадаємо, нещодавно соціологічна група "Рейтинг" також проводила опитування щодо дати святкування Різдва. Згідно з його результатами, в Україні збільшилась кількість людей, які підтримують ідею перенесення свята на 25 грудня.  

За бажанням: ПЦУ дозволила своїм парафіям святкувати різдво 25 грудня