У Чорнобилі науковці помітили червонокнижного пугача: фото

Одну з найбільших сов в Україні  — пугача звичайного — помітили на недобудованій градирні ЧАЕС.

Про це повідомили науковці Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника. 

Цей птах занесений до Червоної книги України. Він оселився на території заповідника ще кілька років тому. 

Градирня, де помітили птаха, мала охолоджувати 5 і 6 енергоблок ЧАЕС. Споруда — велика: діаметр основи — 126 метрів, а висота, якби добудували, сягнула б 150 метрів.

"І пугачі чомусь уподобали це місце. Навіть облаштовували тут своє гніздо. На жаль, був зафіксований випадок, коли пташеня загинуло, впавши з висоти… Однак велику сову це не зупиняє. Чомусь їй подобається така височінь", — розповідають науковці.

Пугача звичайного легко розпізнати за розмірами, темним дзьобом, опереними до кігтів лапами та пір'євими "вушками", які нахилені назовні,  пишуть на сайті заповідника. У дорослого птаха верх темно-бурий з жовтуватими й білуватими плямами, низ вохристий з темно-бурими широкими поздовжніми рисками. Голос у пугача потужний, звуки він видає гучні і оглушливі. Тихої ночі голос пугача чути на відстані в 4 км.

"В Україні налічують близько 200 пар пугачів, з них не менше 110 пар на сході країни. Приблизно на половині постійних гніздових ділянок розмноження не спостерігається, можливо, через те, що один з птахів пари гине", — розповідають науковці. 

Українців закликають ставати віртуальними опікунами притулку для тварин на Київщині