У Бучі померла шістдесятниця Любов Панченко — під час окупації міста вона голодувала
Фото: facebook.com/buchagolova

У Бучі після місяця російської окупації померла українська художниця-шістдесятниця Любов Панченко. Про це розповів міський голова Анатолій Федорук. 

"На 85-му році життя відійшла у вічність Почесна громадянка міста, лауреатка премії імені Василя Стуса, художниця-модельєрка Любов Панченко. Вона — з середовища патріотів-шістдесятників, які попри тиск Кремля розвивали українську культуру в часи радянської цензури. Уся її творчість мала яскраво виражений український колорит, через що Любов Михайлівну переслідували, а її картини приховували", — написав мер Бучі. 

За словами Федорука, Любов Панченко не змогли зламати в КДБ, але художниця дуже постраждала під час нової російської навали. 

Фото: umoloda.kyiv.uaЗокрема, видання "Україна молода" повідомляло, що понад місяць російської окупації 84-річна Любов Панченко провела у своїй хаті й помирала з голоду. Про неї згадав сусід і допоміг прийти до тями, коли поруч упав ворожий снаряд. Згодом жінку відправили на евакуацію. 

Під час окупації у хлівець біля дому жінки потрапив снаряд, через що скло у вікнах та дверях дому вибили вибухової хвилею. При цьому, жінка була лежача, їй потрібен був повний догляд: годування з ложечки, заміна памперсів та пелюшок. 

"Єдиний позитивний момент, то це те, що свою творчу спадщину, яка зберігалася до війни у хаті Панченко, майстриня віддала до Музею шістдесятництва (інакше в час окупації все було б розграбовано)", — написало видання. 

Після звільнення населених пунктів Київщини від окупантів, 2 квітня Любов Панченко привезли у київську лікарню, де її поклали у відділення терапії. Згодом мисткиню перевели у хірургічне відділення. Тривалий час громадські організації збирали гроші на реабілітацію жінки та можливість її утримання в пансіонаті для літніх людей — ці гроші витратять на те, аби гідно провести Любов Панченко, а також на збереження і популяризацію її творчості. 

Спротив російській окупації, день 67