Коли в Україні переводять годинник на літній час у 2023 році

Перехід із зимового на літній час в Україні відбудеться вже цими вихідними.

У день, коли ми переводимо стрілки годинника на годину вперед, доба становить не 24, а 23 години. Це відбувається в останню неділю березня. 

Таким чином, цьогоріч перехід на літній час відбудеться в ніч на 26 березня. Тобто, в неділю о 3:00 необхідно перевести годинник на 4:00.

Варто зазначити, що така процедура проводиться для того, аби адаптувати робочі години під світловий день. Також переведення годинника сприяє економії електроенергії.

Як не забути перевести годинник

Переведення годинників в електронних пристроях відбувається автоматично. Виробники заздалегідь попіклуватися про таку функцію та оснастили нею більшість сучасних гаджетів. 

Тому, скоріше за все, годинник на вашому смартфоні перейде на літній час без сторонньої допомоги.

Якщо у вас є і механічний годинник, то доведеться попіклуватися про це власноруч, адже він не має таких налаштувань. Але смартфон тут також допоможе – на ньому можна встановити нагадування, щоб не забути перевести стрілки та нікуди не запізнитися. 

Як перехід на літній час відбивається на стані організму

Перехід на літній час "збиває" біологічний ритм людини та інколи може призвести до загострення серцево-судинних та імунних захворювань. Крім цього, зміна режиму та дефіцит сну викликає стрес. Але прояв таких наслідків можна зменшити, для цього треба заздалегідь підготуватися до переведення годинника на літній час.

Отже, потрібно:

  • почати змінювати режим сну щонайменше за два тижні до переведення годинника;
  • додатково насичувати мозок киснем за допомогою прогулянок на вулиці;
  • виконувати ранкові фізичні вправи;
  • снідати ситними стравами, щоб запустити організм.

Таким чином "біологічний годинник" організму зможе пристосуватися до переходу на літній час.

Нагадаємо, раніше ми писали, якою буде погода у березні.