Історичні будівлі на Подолі внесуть до Державного реєстру нерухомих пам'яток

Три історичні будівлі у Києві можуть занести до Державного реєстру нерухомих пам'яток України. Їм нададуть статус об'єктів національного значення.

Про це повідомила Київська міська прокуратура у Facebook.

Три історичні будівлі на Подолі внесуть до Державного реєстру нерухомих пам'яток В липні 2023 року Подільська окружна прокуратура подала позов до Мінкульту і попросила вжити заходи щодо занесення до Державного реєстру нерухомих пам'яток України трьох пам’яток культурної спадщини в історичному центрі Києва. Міністерство культури виконало вимоги та подало проєкт на розгляд Кабміну.

Які будівлі на Подолі внесуть до Державного реєстру нерухомих пам'яток:

  • "Контрактовий будинок" на вулиці Межигірській, 1, зведений у 1817 році (охоронний №16). Він є взірцем архітектури класицизму, а назва споруди пов'язана з торговельними угодами (контрактами), що укладались у приміщенні.
  • "Старий академічний корпус" на вулиці Григорія Сковороди, 2, побудований з 1703 по 1740 років в стилі бароко (охоронний №15/1). Це навчальний корпус Києво-Могилянської академії, належить до комплексу споруд Братського монастиря.
  • "Новий академічний корпус" на вулиці Григорія сковороди, побудований з 1822 по 1846 роках у стилі пізнього класицизму (охоронний №15/5). Наразі — навчальний корпус Національного університету "Києво-Могилянська академія".

"Після прийняття відповідної постанови Кабінетом Міністрів України зазначені об’єкти культурної спадщини будуть занесені до Державного реєстру нерухомих пам`яток України як пам’ятки національного значення", — йдеться у дописі.

Раніше ми писали, що Києву повернули приміщення аптеки з автентичною радянською вивіскою.

"Літаюча тарілка" на Либідській збереже автентичність попри будівництво ТРЦ Ocean Mall