Тендер на відбудову Охматдиту: історія та подробиці скандалу

У Києві розгорівся скандал навколо відбудови дитячої лікарні "Охматдит". Спочатку тендер та відновлення будівлі після обстрілу виграла невідома компанія, яка пропонувала провести роботи за завищеними цінами. Згодом тендер скасували. Зібрали усі подробиці скандалу.

Тендер на відбудову "Охматдиту": хто виграв

19 липня благодійний фонд "Охматдит" — здорове дитинство" оголосив тендер на проведення ремонту та внутрішнього опорядження будівлі лікувально-діагностичного комплексу, яка постраждала від ракетного обстрілу 8 липня 2024 року. Свої пропозиції надали 14 будівельних компаній. Ціни на роботи були різні — від 42 млн грн до 645 млн грн. 25 липня переможцем тендеру обрали компанію ТОВ "Буд-технолоджі", власником якої є Василь Кобизь. Журналісти "Наші гроші" провели аналіз і виявили, що пропозиція від компанії "Буд-технолоджі" була третьою за дорожнечею (307 млн грн).

Тендер на відбудову "Охматдиту": історія та подробиці скандалуПричому невідомо, чому не прийняли пропозиції з нижчими цінами. У дописі "Охматдит" наголосили, що конкурсний відбір був не тендером в розумінні Закону України "Про публічні закупівлі", а приватним конкурсом "організованим з метою відкритого та добросовісного використання коштів, пожертвуваних громадянами". Крім того, переможець зареєстрований як компанія, яка будує житлові та нежитлові приміщення й не має відповідної техніки для проведення відновлювальних робіт. 

Тендер на відбудову "Охматдиту" скасували

2 серпня 2024 року міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко повідомив, що тендер на відбудову лікарні "Охматдит" скасують і проведуть на Prozorro протягом від 7 до 16 днів. Гроші, які надійшли від різних організацій, країн та окремих людей на потреби дитячої лікарні, перерахують на казначейський рахунок "Охматдиту". Йдеться про 1 млрд грн. Зокрема, українці надіслали донати на суму 312 млн грн. До процесу торгів залучать закупника МОЗ ДП "Медичні закупівлі", у якого є досвід закупівлі за кошти держбюджету. Ляшко підкреслив, що наразі не було підписано жодного договору з відбудови "Охматдиту".

Очільник МОЗ повідомив, що 1 серпня провів консультацію з головою Нацполіції Іваном Вигівським. Він просив перевірити будівельну компанію, яка виграла тендер. За його словами, компанія не має достатньої кількості техніки для відновлення лікарні.

Нагадаємо, "Охматдит" зазнав втрат майже на 400 мільйонів грн лише за зруйнованим обладнанням.

Реакція світових лідерів на обстріл Охматдиту росіянами: подробиці