Фото Всесвіту з телескопа Джеймс Вебб
Фото: NASA, ESA, CSA, та STScI

Національна аерокосмічна агенція США виклала перше зображення, зняте новим космічним телескопом "Джеймс Вебб". Це — найглибше та найчіткіше зображення далекого Всесвіту в інфрачервоному діапазоні на сьогодні.

На знімку зображене скупчення галактик SMACS 0723, відоме як Перше глибоке поле Вебба, яким воно було 4,6 млрд років тому. Телескоп сфотографував тисячі далеких галактик, включно з найбільш тьмяними об’єктами, які коли-небудь спостерігались в інфрачервоному діапазоні. Віддалені галактики виглядають як яскраві плями, що сяють, а деякі з них розмиті гравітаційними лінзами.

Найглибже фото Всесвіту

Побачити знімок в повному розмірі можна за посиланням. Повну серію зображень та даних з космічного телескопа "Джеймс Вебб" NASA з партнерами також обіцяють опублікувати сьогодні.

У NASA кажуть, що частина Всесвіту, яка потрапила на знімок, займає ділянку неба розміром приблизно з піщинку, яку хтось на землі тримає на відстані витягнутої руки. Процес зйомки зайняв менше ніж день.

Опубліковане зображення було зняте камерою ближнього інфрачервоного діапазону Вебба (NIRCam). Фактичено воно є композицією, створеною із кількох зображень, що були зняті на різних довжинах хвиль загальною витримкою 12,5 годин.

Телескоп "Джеймс Вебб" був розроблений NASA у співпраці з Європейським космічним агентством та Канадським космічним агентством як більш сучасний та потужний наступник телескопа Хаббла. Вартість створення найпотужнішого космічного телескопа становила близько десяти мільярдів доларів. В грудні минулого року телескоп запустили на орбіту навколо Землі.

Французька художниця перетворює класичні картини на колажі про війну