Відключення світла

В Україні зараз — достатньо потужностей, щоб вмикати світло усім споживачам принаймні на 5-6 годин на день. Про це заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання Уряду 29 листопада.

За його словами, наразі виробництво електроенергії в країні покриває 70% від потреб у споживанні. А дефіцит у розмірі 30% корегується обмеженнями електропостачання. Кого вимикати, щоб дотримуватися встановлених лімітів, вирішують обленерго. До того ж вони мають зробити відключення світла більш справедливими.

"Зараз перед обленерго стоїть два завдання: не перевищувати надані НЕК "Укренерго" ліміти, адже саме через це доводиться застосовувати екстрені відключення. І по-друге — мінімізувати нерівномірне відключення споживачів. Що саме мається на увазі: не допустимо, щоб в одних будинках світла не було по 20-30, а інколи 40 годин, тоді як інші залишаються зі світлом цілодобово", — каже Шмигаль.

Він звернувся до органів місцевої влади, щоб ті долучилися до комунікації та пояснили людям, чому у деяких будинках світло не відключають: з яких причин та з якими об’єктами критичної інфраструктури вони пов’язані.

"Так, ситуація складна, є дефіцит. Але при дефіциті в системі в 30%, витратах мережі та першочерговому заживленні критичної інфраструктури, для населення в кожній області залишається 50-60% на покриття потреб", — каже голова уряду. 

За його словами, наявних потужностей достатньо, щоб рівномірно розподілити час стабілізаційних відключень між усіма споживачами, і щоб усім вмикали світло принаймні на 5-6 годин на день.

Нагадаємо, напередодні Україна здійснила тестовий імпорт електроенергії з Румунії. Таким чином перевіряли, наскільки можливий регулярний імпорт електроенергії саме з країн Європи, який може допомогти у стабілізації енергосистеми нашої країни.

Дефіцит потужності електроенергії в Україні наразі складає 30%