Супермаркет vs ринок: де краще купувати ягоди, овочі та фрукти

Впевнені, не знайдеться людини, яка б не любила літо. Адже в цей теплий сезон дозрівають одні з найсмачніших фруктів, ягід та овочів. Де ж купувати ці продукти у супермаркеті чи на ринку.

Та не будемо тягнути з висновком: саме шопінг у супермаркеті став переможцем за багатьма критеріями. Це найбільш комфортно та смачно.

На прикладі NOVUS розповідаємо детальніше, чим же купівля овочів, ягід та фруктів у супермаркеті відрізняється від шопінгу на ринку. Технічними нюансами поділилась керівниця відділу групи товарів "Овочі та фрукти" у NOVUS Людмила Білоус.Супермаркет vs ринок: де краще купувати ягоди, овочі та фрукти

Переваги купівлі овочів, ягід та фруктів у супермаркеті

1. Комфорт

Кожна людина обирає точки продажів тих чи інших товарів, враховуючи свій комфорт. Відтак якщо вибір стоїть між просторим і охайним супермаркетом та яткою з малим простором, більшість українців вибере саме перший варіант. Адже влітку здійснювати покупки у магазинах з кондиціонером куди приємніше, ніж під палючим сонцем. Це одна з причин, чому ринки поступаються популярністю супермаркетам.

“Ми дбаємо про те, щоб кожен українець з комфортом здійснював такі рутинні процеси, як купівлю продуктів. Люди можуть завітати в просторі магазини NOVUS, де овочі, фрукти та ягоди дбайливо викладені на прилавки та зберігаються за належних умов”, — розповідає Людмила Білоус.

“Також я б відзначила родзинку NOVUS в нас клієнт не витрачає часу на так звану “подвійну” чергу. На відділі овочів і фруктів відсутні ваги, тож не доведеться запам’ятовувати код товару і чекати, щоб наклеїти необхідний стікер. Достатньо взяти необхідну кількість овочів та фруктів, добрати інших товарів і йти на касу”, додає вона.Супермаркет vs ринок: де краще купувати ягоди, овочі та фрукти2. Умови зберігання

За словами експертки, забезпечити санітарні умови на точках продажу просто неба дуже складно, і на це є чимало причин. Зокрема, ринки часто розташовані неподалік дороги зі жвавим рухом, а тому пил, що здіймається у повітря, осідає на продукти. Крім цього, тут складно забезпечити необхідні температури для зберігання того чи іншого товару. Неможливо захистити овочі та фрукти і від комах, які також хочуть поласувати смачненьким. Тому нерідко на ринках можна побачити багато мух, ос та мурашок. Такий "звіринець" — не те, що ми хочемо зустріти під час шопінгу.

Водночас у супермаркетах такої проблеми не виникає, адже в приміщенні підтримують належні санітарні норми та дбають, щоб жодні комахи не псували продукцію.

“Продукти, придбані у супермаркетах, будуть не так швидко псуватись, ніж ті, що на ринку. Адже овочі та фрукти зберігаються за певних температур: ми створюємо належні умови, яких неможливо забезпечити на ринку”, — зазначає Людмила Білоус.

Температурні режими у магазинах дуже важливі, тому їх ретельно дотримуються. Але, як розповідає Людмила Білоус, не менш важливо забезпечити температурні умови після збору з гілки, куща, грядки, а також з теплиці.

“Ми перевіряємо в постачальників інформацію щодо збору та зберігання продукції. До прикладу, ягода: як вона була зібрана, в який момент охолоджена, в який період, в яку пору доби зранку, в обід чи ввечері. Знаючи ці дані та маючи певний досвід, ми обираємо лише найкращі ягоди, фрукти чи овочі”, ділиться керівниця керівниця відділу групи товарів "Овочі та фрукти" у NOVUS.Супермаркет vs ринок: де краще купувати ягоди, овочі та фруктиТа на цьому ретельний відбір не завершується, адже для компанії NOVUS важливо, щоб продукція з грядки чи теплиці доїхала в бездоганному стані на полиці супермаркетів. Тож, якщо постачальник не забезпечує належних умов під час транспортування, — з ним не мають справи.

“Перевіряємо також, чи зберігаються температурні режими водієм в машині, в якій перевозиться товар. Далі – прийом продукції в нашому логістичному центрі, де є також всі необхідні умови. Тут овочі та фрукти зберігаються недовго лише 1 день, після чого товар виїжджає в магазини”, — розповідає Людмила Білоус.

Водночас товар з ринку нерідко зберігається в гаражах чи авто, після чого проводить години на свіжому повітрі перед продажем. Це відповідно негативно позначається на його якості, відтак українці можуть навіть не встигнути з’їсти придбані ягоди, овочі чи фрукти, адже вони псуються дуже швидко.

3. Пакування

“Щоб продукція не мала механічних пошкоджень, дуже важливою є тара пакування. На ринку усі бачили ящик, в ньому паперові клаптики, і все: лопаткою люди чи продавчиня набирають ягоди. Ми ж навпаки купуємо зразу фасовану продукцію у пакуванні різного обєму: бокс 250 чи 500 грам, міні стаканчик тощо. Відтак ягода збирається з куща в коробочки (так в подальшому мінімізується контакт рук з ягодою), далі її везуть на охолодження, потім, коли зібрана партія, все пакується для відправлення на магазини”, — ділиться Людмила Білоус.Супермаркет vs ринок: де краще купувати ягоди, овочі та фруктиТакий підхід добре впливає на якість ягід, овочів та фруктів. Пакування товару і правильне зберігання продовжують термін реалізації продукту.

4. Асортимент

Ще однією суттєвою перевагою супермаркетів є те, що тут можна знайти все — від улюблених українських ягід до екзотичних фруктів. Так, за рік NOVUS реалізовує близько 700 товарних одиниць. Це можуть бути овочі й фрукти як вітчизняні, так і завезені в Україну з різних країн світу.

“У нас майже весь рік, незалежно від сезону, можна купити той чи інший товар, навіть екзотичний. Для кожного магазину ми формуємо асортимент. На це впливає низка чинників: сезонність, попит, майбутні тенденції, цільова аудиторія, місце розташування точки продажу, клієнтська купівельна спроможність, особливість клімату і т. д. Тому підбираємо асортимент таким чином, щоб задовільнити максимальну кількість запитів від наших клієнтів”, — зазначає Людмила Білоус.

Нектарини, персики, абрикоси, черешні і не тільки — зараз у NOVUS представлені всі сезонні продукти. Також залежно від сезону на полицях цієї мережі супермаркетів можна знайти і екзотичні плоди, як-от маракую, манго, авокадо, папаю, ананаси, пітахаю, гранаділу тощо. Завозяться вони з різних країн Латинської Америки, Африки, Європи.Супермаркет vs ринок: де краще купувати ягоди, овочі та фрукти5. Ціни

Зважають в NOVUS не лише на якість та смак закордонних овочів та фруктів, але й на ціни. Адже в цій мережі супермаркетів прагнуть, щоб українці з різним рівнем достатку могли спробувати екзотичні плоди. Так, NOVUS нерідко пропонує ці товари за зниженою ціною, або ж смачні страви з ними. До прикладу, десерти зі свіжими ягодами та фруктами — макарон з манго та маракуєю, полуничні желе.

Такий же підхід у мережі супермаркетів мають щодо вітчизняних овочів та фруктів. Ці продукти в NOVUS за ринковими цінами, а нерідко й за значно нижчими, аніж в інших магазинах.

“Наша місія бути ближчими до клієнта, в тому числі у ціні. В NOVUS працює формула ціноутворення, завдяки якій ми намагаємось давати найкращу ціну. І нам це вдається”, — зазначає Людмила Білоус.Супермаркет vs ринок: де краще купувати ягоди, овочі та фрукти6. Надійні постачальники

Як до вітчизняних постачальників, так і до закордонних NOVUS має чимало вимог. Зокрема, вся продукція має бути сертифікована і відповідати найвищим стандартам якості.

“Кожен український та іноземний партнер надає нам сертифікати та лабораторні дослідження і їх висновки, зокрема, на пестициди. При цьому всі закордонні овочі та фрукти ми додатково перевіряємо в лабораторії на момент розмитнення: товар не відпускається з митниці, поки ми не отримаємо висновок дослідження. Якщо в документі вказано, що жодних заборонених речовин не виявлено, продукція йде в реалізацію. Якщо ж товар не проходить лабораторні дослідження, він не допускається в мережу. Таку продукцію ми утилізуємо, акти знищення направляємо у відповідні органи, зокрема в ДПСС ”, — розповідає Людмила Білоус.

При цьому відбір постачальників здійснюється у кілька етапів. Враховуються:

  • 1) Фінансова безпека та надійність — спеціальна служба робить дослідження підприємства;
  • 2) Оцінка продукції — виробники надсилають на дегустацію овочі та фрукти, а спеціальна комісія колегіально дає оцінку смаковим властивостям;
  • 3) Оцінка складських приміщень, полів, садів у партнера, наявність сертифікації і необхідних документів. Це можуть бути виїзні перевірки на підприємства.

Також перевіряється, в якому вигляді продукція стоїть на складі, чи дотримані всі необхідні умови для зберігання і реалізації. Якщо все добре, тоді компанія стає постачальником NOVUS.Супермаркет vs ринок: де краще купувати ягоди, овочі та фрукти7. Перевірка товарів на якість

Додатково у логістичному центрі є відбір і перегляд товарів.

“У NOVUS є сформовані і затверджені стандарти якості для категорії “Овочі та фрукти”. Це збірник з описами продуктів, їхніх характеристик, смакових властивостей, розміру, що допустимо , а що ні. До прикладу, якщо на яблуку є сонячний опік, то це допустимо в певному відсотку, а от механічні пошкодження, гниль, хвороби різні, пошкодження шкідниками і т. д. це недопустимо”, — розповідає Людмила Білоус.

“Далі продукція потрапляє до логістичного центру, де відділ якості також оглядає продукцію за цими критеріями. Для оцінки якості контролери беруть певну кількість вибіркових ящиків з усієї великої партії. Товар ріжуть, дегустують, нюхають, визначають відповідність розміру та сорту, передивляються з усіх сторін. За цим аналізом роблять висновок і, якщо все добре, товар готують до відправки на магазини”, — додає вона.

Супермаркет vs ринок: де краще купувати ягоди, овочі та фрукти

Погодьтесь, на жодному ринку не можна знайти такого підходу. А це лише перший етап перевірки. Якщо продукція якісна, вона проходить далі і постачається на точки продажу, де також проводиться огляд і викладка на прилавки.

“В нас є декілька зон зберігання з різними температурними режимами. Адже є товари, які виділяють етилен (газ, який виділяють овочі і фрукти, він сприяє дозріванню чи перезріванню чутливих до нього плодів), а є й ті, що його поглинають, вони більш чутливі до нього і можуть швидше зіпсуватись. Відповідно до цього, логістичний центр був розділений на зони, оскільки сусідство товарів та відповідний температурний режим це дуже важлива складова для збереження якості плодів”, — наголошує Людмила Білоус.

Отже, купувати овочі, ягоди та фрукти значно краще у супермаркеті. По-перше, це зручно і комфортно, адже місце розташування супермаркетів завжди поряд з житловими масивами. Такий шопінг суттєво економить час: до прикладу, у NOVUS в одному супермаркеті можна знайти все необхідне — від продуктів харчування до побутової хімії та навіть посуду.Супермаркет vs ринок: де краще купувати ягоди, овочі та фруктиТа головне — покупки у супермаркетах безпечні. Так, в NOVUS наявні всі сертифікати, що підтверджують якість товарів, лабораторні дослідження з відповідними висновками.

“Я такий самий клієнт, як будь-хто інший. Для мене важлива безпека продукту, якість, і я впевнена в NOVUS”, — запевняє Людмила Білоус. Переконатись в цьому дуже легко: достатньо завітати у затишні магазини цієї мережі супермаркетів та обрати улюблені овочі, ягоди та фрукти.

Хто ти сьогодні: стигле авокадо чи кіт, який рятує світ?