Страсний тиждень 2024: коли почнеться та традиції

Страсний тиждень — останній тиждень перед Великоднем, що наступає за Вербним тижнем. Він має таку назву, бо в цей час церква згадує Страсті Христові.

"Наш Київ" розповість, коли Страсний тиждень 2024. 

Коли Страсний тиждень 2024: дата

У 2024 році для православних християн Страсний тиждень починається 29 квітня і триватиме до 4 травня. Цей тиждень найсуворіший з усіх тижнів посту. 

Страсний тиждень 2024 по днях

Кожен день Страсного тижня має особливий сенс і називається Великим. В цей період у храмах проходять урочисті служби та підготовку до Великодня.

Великий понеділок (29 квітня). У храмах згадують старозавітного патріарха Йосипа, якого продали в рабство його ж брати. Йосип став прообразом страждаючого Спасителя. У понеділок традиційно роблять генеральне прибирання будинку і велике прання. 

Великий вівторок (30 квітня). Другого дня Страсної седмиці згадують, як Ісус викрив фарисеїв і книжників, а також його притчі про Страшний суд і кінець світу, десять дів, таланти і данину кесарю. У вівторок йде підготовка святкового одягу, продуктів для великодніх страв.

Велика середа (1 травня). Це день, коли Іуда зрадив Христа за 30 срібняків. Також у Велику середу згадують грішницю, яка омила ноги Ісуса. Наші предки вірили, що в цей день нечиста сила проявляє особливу активність. Жінки намагаються бути особливо обережними, а також утримуватися від рукоділля.

Великий (Чистий) четвер (2 травня). Цей день вважається здійсненням першого таїнства причащання. Під час Таємної вечері Христос дав апостолам хліб і вино і сказав: "Це є тіло Моє, і ця є кров Моя". Після цього він з учнями пішов у Гетсиманський сад помолитися — там його і зрадив Іуда Іскаріот. У цей день люди відвідують храм і причащаються. Вдома починають фарбувати писанки та пекти паски.

Велика (Страсна) п'ятниця (3 травня). Найскорботніший день тижня — у п'ятницю розіп'яли Христа. У храмах з вівтаря виносять плащаницю — зображення Христа, що лежить у гробі. Віряни дотримуються суворого посту та не їдять аж до винесення Святої Плащаниці.

Велика (Лазарева) субота (4 травня). Вважається, що після смерті Христос потрапив у пекло і визволив звідти душі праведників, зокрема й Адама з Євою. У цей день закінчують фарбувати яйця і збирати великодній кошик. На вечірній службі в храмах проводять Святу літургію, після якої оголошують благу звістку про Христове Воскресіння. Завершення Великого посту. 

Страсний тиждень 2024: коли почнеться та традиції

Страсний тиждень 2024: що не можна робити

У цей час не можна:

  • порушувати піст і веселитися;
  • сваритися, злословити, скандалити;
  • займатися важкою фізичною працею (повсякденними справами можна);
  • святкувати весілля, дні народження.

Також ми розповідали про найкращі привітання з Великоднем: вірші, проза та святкові листівки.

Вербна неділя 2024: дата та традиції свята