Спадщину "Бабиного Яру" включили до Міжнародного реєстру ЮНЕСКО

Сьогодні, 7 вересня, біля Символічної синагоги у Меморіальному центрі "Бабин Яр" відбулося офіційне вручення сертифікатів про внесення "Документальної спадщини Бабиного Яру" до реєстру ЮНЕСКО. 

Про це повідомила Державна архівна служба України. 

"Завдяки спільним зусиллям Державної архівної служби України, семи українських архівів, що зберігають оригінали документів про події Голокосту, та Меморіального центру Голокосту "Бабин Яр" Міжнародний консультативний комітет ЮНЕСКО включив "Документальну спадщину "Бабин Яр" до Міжнародного реєстру "Пам'ять світу", — йдеться у дописі. 

Зазначається, що на церемонії був присутній посол Ізраїлю Міхаель Бродський. Також на захід завітали очільник наглядової ради Меморіального центру "Бабин Яр" Натан Щаранський, голова національної архівної служби, представники Міністерства закордонних справ України та дипломатичного корпусу.

Реєстр ЮНЕСКО "Пам'ять світу" — це міжнародна ініціатива, розпочата у 1992 році. Вона націлена на забезпечення визнання документальної спадщини, що має міжнародне, регіональне та національне значення та є загальним надбанням, яке повинно усіляко оберігатися та захищатися, а також бути доступним всім на постійній основі, без якихось перешкод.

Зокрема, серед інших українських пам'яток до реєстру вже внесено "Зібрання фонографічних записів єврейського музичного фольклору" (1912-1947), що зберігається у бібліотеці імені В. І. Вернадського. 

Нагадаємо, скандальний російський режисер Ілля Хржановський нещодавно залишив посаду керівника Меморіального центру "Бабин Яр".

ЮНЕСКО планує внести деякі пам'ятки Києва до переліку світової спадщини в небезпеці