Супрун спростувала популярні міфи про «здорове харчування»

В.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун розвінчала три міфи про «здорове харчування», які є дуже популярними серед українців.

Про це вона традиційно розповіла у своєму Facebook.

«Всі ми хочемо бути здоровими, а дехто настільки, що навіть готовий повірити у чудодійність найабсурдніших з точки зору доказової медицини способів. Лікарі часто стикаються з поганими наслідками різних "оздоровчих" дій», — відзначила Супрун.

Посилаючись на поради гастроентеролога-дієтолога, Супрун розповіла, чому варто уникати деяких методів схуднення. Вона зазначила, що це «поради, які не дасть лікар».

  • Сода — не методика лікування

Вживання соди для покращення обміну речовин може призводити до порушення у серцево-судинній регуляції, підвищення артеріального тиску, порушенню мінералізації кісток, утворення каменів у нирках, нерідко навіть до таких ускладнень, як набряк мозку. Такі експерименти ведуть до виразкової хвороби шлунку та дванадцятипалої кишки і можуть викликати екстрені ускладнення. 

  • Перекис водню безсилий не тільки від мікробів

Вживання перекису водню може призвести до запалення не лише шлунка, а й кишківника, підшлункової залози та перитоніту.

  • Расторопшу залиште для городу

Людям з  жовчо-кам'яною хворобою протипоказано вживати розторопшу. Натомість, найкращою профілактикою хвороби є регулярні повноцінні сніданки з вживанням корисних жирів, невеликі перерви між прийомами їжі та відмова від кави.

Вживання расторопші може призвести до загострення холециститу, виходу каменю з жовчного міхура у холедох та спровокувати ургентний стан з гострою жовчною колікою, механічною жовтяницею та розвитком панкреатиту, коли лише вчасна хірургічна допомога може зарадити.

Нещодавно Супрун також розвінчала популярний міф про хвороби спини.