жінки у ЗСУ

У Збройних силах України працюють понад 50 000 жінок, близько 5000 з них служать безпосередньо на фронті та борються з російськими окупантами.

Про це розповіла заступниця міністра оборони України Ганна Маляр під час саміту перших леді та джентльменів, який пройшов у Києві

Наразі у складі ЗСУ служать понад 38 тисяч військовослужбовиць. За словами Маляр, кількість жінок у ЗСУ збільшувалася у 2014 та 2022 роках.

Щоб вам була зрозуміла динаміка. У нас було два сплески збільшення кількості жінок у ЗСУ: перший раз — це 2014 рік, другий — 2022-й. Це такий характер української жінки. Вона сама заходить у Збройні сили та займає там своє почесне місце.

Окрім жінок-військовослужбовиц є цивільні жінки, які працюють у ЗСУ. Таким чином виходить, що у лавах Збройних Сил України наразі перебувають понад 50 000 жінок.

Маляр зазначила, що Україна має один з найбільших показників кількості жінок у Збройних Силах серед країн-членів НАТО.

Зараз жінкам дозволили все: вони танкісти, артилеристи, навіть глибоководний військових дайвінг — у нас унікальна інструкторка в Україні — жінка. Була дискусія про професії, які шкідливі для здоров’я напряму. Наші жінки відстояли своє право на вибір навіть таких професій.

Також Маляр не оминула й проблему побуту в армії, який не пристосований для жінок. Наприклад, в Україні досі немає жіночої військової форми. Але, за словами заступниці міністра оборони, у міністерстві взяли прямий курс, щоб організувати все якомога комфортніше для жінок.

Українські жінки-військовослужбовці стали фігурками LEGO