Нова військова форма для жінок

У ЗСУ служать понад 50 тисяч жінок. Серед них є парамедикині, танкістки, командирки роти та багато інших. 3,5 тисячі з них служать старшими офіцерами. Але попри цей величезний показник їм всім досі видають чоловічу форму. Саме це стало причиною появи проєкту Arm Women Now.

Ще на початку липня ми писали про анонс Київрадою запуску пошиву жіночої форми. На той момент вже розробили лекала майбутньої форми та оголосили про ряд благодійних аукціонів зі збору коштів, де лоти надали відомі українські зірки, спортсмени та публічні діячі.

Що відомо зараз?

На сьогодні авторка проєкту Ірина Никорак зазначає, що волонтерам вдалося зібрати 400 тисяч грн, яких вистачило на пошив 300 комплектів. Вже цього тижня першу партію жіночої форми безплатно передадуть захисницям для "краш тесту" — перевірити чи буде вона зручною та функціональною.

Вона розповідає, що ідея зародилася після чисельних запитів жінок військових, які вимушені були або брати чоловічу форму, або через знайомих замовляти жіночу з-за кордону. 

Макетом для лекал послужила жіноча форма збройних сил США, яка вважається однією з найкращих. Відшили форму з якісної піксельної тканини, яку замовляли в Польщі.

Також планують виробляти жіночі мілітарні футболи, тактичні сорочки "убокс", термобілизну та зимовий одяг. Вже розробляються нові лекала. Проєкт хоче забезпечити зручним одягом усіх дівчат, які служать у ЗСУ.

А що Міноборони?

У Міністерстві оборони в коментарі ВВС, розповіли, що окрім Arm Women Now існує ще й ініціативна група "Безбар'єрність", в рамках проєкту першої леді України Олени Зеленської. Обидві групи зараз активно співпрацюють.

Міноборони попросило волонтерів проаналізувати світовий досвід щодо жіночої форми, врахувати типи фігур, аби досягти більш індивідуального підбору форми. Також обговорюється створення спеціально спідньої білизни.

Коли форму протестують на передовій, оборонне відомство зможе затвердити єдиний стандарт та надати на це гроші з бюджету. Польовий тест є головною вимогою Міноборони.

"Робота триває, всі злагоджено працюють і взаємодіють зі службою стандартизації міноборони. Справа рухається, сподіваємось, незабаром буде результат. Пріоритет по виробництву — українські підприємства", — кажуть там.

Генштаб ЗСУ повідомив, як будуть брати жінок на військовий облік