Скільки треба працювати, щоб купити квартиру у Києві
Фото - Unsplash

Скільки часу та у яких сферах потрібно працювати, аби купити квартиру в Києві — таке аналітичне дослідження провели маркетплейс нерухомості DIM.RIA та платформа пошуку роботи robota.uа.

До розгляду брали вартість первинної та вторинної нерухомості, а також середню заробітну плату.

Станом на січень 2024 року найбільша середня заробітна плата, яка фіксується у Києві — 23 600 гривень. А середня вартість однокімнатної квартири у столиці — 3 299 336 гривень. Згідно з вказаними даними, вартість житла складає 140 повних заробітних плат фахівця, які конвертуються у 12 років роботи. 

Скільки треба працювати, щоб купити квартиру у Києві

Київ, Львів та Ужгород мають найбільшу середню ціну за однокімнатну квартиру, згідно з даними DIM.RIA та robota.ua. У столиці необхідно 11 років накопичувати середню місячну заробітну плати для купівлі квартири вартістю 3 070 637 грн. У Львові для цього необхідно 10 років, у Вінниці та Ужгороді — 9 років. 

Скільки треба працювати, щоб купити квартиру у Києві та в Україні

У межах дослідження сформовано список професій із найбільшою кількістю вакансій у Києві, Львові та Дніпрі. Продавець-консультант у столиці накопичить на квартиру на вторинному ринку за 16 років, а на первинному — за 18 років. Кухарю із зарплатою у 19 200 гривень потрібно 13 років, щоб купити вторинну нерухомість, та 14 років — первинну. Продавцю, який займається продажами по телефону, із середньою зарплатою 24 200 гривень, потрібно 11 років, щоб купити квартиру, що на вторинному, що на первинному ринках. 

Щодо вакансій з найбільшими заробітиними платами у столиці. Технічному лідеру команди із доходом 78 880 гривень у Києві потрібно накопичувати близько 4-х років на квартиру у новобудові та 3 роки — на квартиру на вторинному ринку.

Серед переліку професій нетехнічною є вакансія Chief Marketing Officer (СМО), дохід якої прирівнюється до 4 років для купівлі квартири у Києві та Львові. Найбільшу середню заробітну плату у Києві, Дніпрі та Львові має Java developer. 

Мета дослідження — проаналізувати фінансові можливості українців відповідно до тенденції зростання вартості житла. 

Скільки українських родин придбали нове житло за програмою компенсацій: деталі