Скільки коштує енергоефективна відбудова Бучі після наслідків окупації: подробиці
Фото - Руслан Кравченко

Наразі вартість відновлення зруйнованих будинків у Бучі до довоєнного стану становить близько 106 мільйонів євро. При цьому, експерти підрахували вартість, якщо керуватися принципом "Відбудувати краще та екологічніше, ніж було".

Щоби зробити будівлі максимально енергоефективними, необхідно ще 212 мільйонів євро. Тому загальна сума витрат коливається від 214 до 318 мільйонів євро. Про це йдеться у дослідженні німецької компанії Berlin Economics та ГО "Екодія". 

"Дослідження показує, що поліпшення енергоефективності в будинках може суттєво покращити життя  люди менше платитимуть за електроенергію, скоротиться використання викопного палива і шкідливих викидів в атмосферу. Але основна проблема зеленої відбудови зараз — це фінансування", — пояснює Павел Білек, заступник керівника відділу енергетичної та кліматичної політики Berlin Economics. 

Вигода від встановлення сонячних панелей і теплових підстанцій очевидна, говорить експерт. Але для реалізації таких проєктів необхідні додаткові кошти. Тож міжнародна допомога тут може стати вирішальним фактором. 

Скільки коштує енергоефективна відбудова Бучі після наслідків окупації: подробиці

Керівник відділу енергетики ГО "Екодія" Костянтин Криницький зазначає, що розробка нових законів, фінансова підтримка для впровадження енергоефективних технологій і навчання фахівців є важливими кроками для "зеленої" відбудови українських міст, які необхідно здійснювати вже зараз. 

"Дослідження щодо відновлення житлового фонду Бучі також підкреслює необхідність реформування тарифів на електроенергію, газ та тепло, щоб вони відображали реальні витрати. Замінюючи субсидії на адресну допомогу вразливим категоріям населення, можна зменшити навантаження на державний та місцеві бюджети", — додав Костянтин Криницький. 

Муніципальні пляжі Києва очищає нова техніка: фото