Скільки чоловіків намагалися незаконно покинути Україну від початку війни
Фото: dpsu.gov.ua

У Держприкордонслужбі розповіли, скільки чоловіків, які за віком підлягають призову під час мобілізації, намагалися незаконно виїхати з України від початку дії воєнного стану.

Так, за цей час прикордонники затримали за спробу незаконного перетину держкордону понад 8000 чоловіків. Понад 5600 з них працівники ДПСУ зупинили поза пунктами пропуску, а інші намагалися обдурити прикордонників на паспортному контролі.

"Попри те, що спроба незаконного перетинання державного кордону карається в адміністративному порядку, чимало ухилянтів та їхніх помічників вдаються до супутніх кримінальних правопорушень", — додали у ДПСУ.

Наприклад, за останні півроку прикордонників намагалися підкупити 245 разів, а хабарів їм пропонували на загальну суму в понад 3,8 млн грн.

Також за цей час розпочали понад 1450 кримінальних проваджень: понад 270 — за незаконне переправлення людей через держкордон (ст. 332 ККУ); 1160 — за підроблення документів та використання підроблених документів (ст. 358 ККУ); 17 — за ухилення від призову (ст. 336 ККУ).

Майже 600 особам оголосили підозри у вчиненні цих злочинів, а близько 200 людей вже прттягли до кримінальної відповідальності.

"Варто зауважити, що неодноразово ухилянти ставали жертвами криміналітету. Деякі з них поплатилися чималими коштами, а були й такі, хто гинув у річках і горах під час спроб порушення кордону. Зазначимо, що на державному кордоні посилені заходи, спрямовані на протидію протиправній діяльності", — додали у Держприкордонслужбі.

Куп'янськ на Харківщині звільнено — СБУ