Кримінальна відповідальність і штрафи до 1,7 млн грн: як боротимуться з руйнуванням історичних пам'яток у Києві
Фото ілюстративне: зруйнована садиба Зеленських у Києві

У Києві створюють правові запобіжники, що унеможливлять доведення до руйнації міських історичних пам’яток. 

Про це інформує заступниця голови КМДА Ганна Старостенко. 

Столична влада долучилась до розробки законопроєктів (№№ 11458, 11459), що пропонують посилити адміністративну та запровадити кримінальну відповідальність для недоброчесних власників історичних об’єктів. Наразі штраф за недотримання пам’яткоохоронного законодавства складає 1700 грн для фізособи або 17 000 для підприємства — ініціювали підвищення штрафів від 50 до 100 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (це від 850 тис. до 1,7 млн грн). 

Пропонують запровадити і кримінальну відповідальність за злочини проти культурної спадщини й передбачити можливість примусового викупу пам’яток у комунальну власність, якщо власники своїми діями сприяють їх знищенню.

Крім того, на рівні Київради створюють додаткові запобіжники від руйнування пам’яток: 

  • на повторне оприлюднення подали доопрацьоване проєкт Київської міської ради “Про окремі заходи щодо збереження будівель та споруд, рік будівництва яких становить більше 100 років у м. Києві” — дозвіл на проведення робіт (зокрема, знесення) в будівлях, рік будівництва яких становить більше 100 років та які не мають статусу об’єкта культурної спадщини, видаватимуть тільки у разі надання замовником будівництва рішення Консультативної ради з питань охорони культурної спадщини Департаменту;
  • рішення прийматимуть за результатами розгляду облікової картки на нерухомий об’єкт, де плануються роботи. Власників будівель старше 100 років хочуть зобов’язати відновлювати їх за власні кошти у разі їх пошкодження чи руйнування. 

Також напрацьовують низку ініціатив щодо запровадження чітких критеріїв для визначення цінної історичної забудови, вичерпних переліків таких об’єктів та порядку їх використання.

Раніше “Наш Київ” повідомляв, що “Київавтодор” оголосив тендер на капремонт шляхопроводу через залізничну колію ділянки Київ — Петрівка — Київська ГЕС на вул. Полярній.

“Зелені” вуличні меблі на Турівській: як вони виглядають зараз