Шмигаль розповів, коли в Україні запровадять накопичувальну пенсію

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль розповів, коли в Україні може бути запроваджена накопичувальна пенсія.

У своєму Telegram каналі він написав, що була проведена нарада щодо цього питання разом з членами уряду, парламенту, пенсійного фонду та НКЦПФР. 

Денис Шмигаль розглядає питання про накопичувальну пенсіюОскільки законопроєкт напрацьований, Голова Уряду дав завдання Мінсоцполітики прискорити винесення документа до ВР.

"Нововведення почнуть діяти з 1 січня наступного після завершення воєнного стану року. За цей час відповідні міністерства мають напрацювати всю нормативну базу, аби накопичувальна пенсія запрацювала вчасно", — наголосив прем'єр-міністр.

Законопроєкт про накопичувальну пенсію був представлений ще у травні 2021 року. Згідно з цим проєктом, громадяни України зможуть накопичувати на своєму особистому рахунку певну суму, яку вони відкладали під час щомісячного обов'язкового відрахування із заробітної плати. Це — від 2% до 7% від зарплати. Ці гроші їм виплатять у формі ще однієї пенсії після припинення трудової діяльності.

Відповідно до пенсійної реформи 2003 року, в Україні мали запрацювати три рівні пенсійної системи:

  • Солідарна (коли усі кошти, які перераховуються до пенсійного фонду, виплачуються одразу пенсіонерам);
  • Накопичувальна (коли частина коштів направляється на особисті рахунки громадян);
  • Система недержавного пенсійного забезпечення (додаткові пенсійні накопичення за рахунок добровільних внесків).

Проте наразі в нашій державі працює тільки перша система.

Як наголосив Денис Шмигаль, "накопичувальний рівень стане додатком до солідарної системи. Ми націлені на подальше впровадження реформ, аби українці отримували гідні пенсії".

Українські митці можуть отримати гранти від Єврокомісії: хто саме та як