Шахраї обіцяють покращити мобільний зв'язок
Фото: unsplash.com

На фоні масових проблем з мобільним зв'язком в Україні шахраї винайшли нову схему виманювання грошей у пересічних громадян. Про це повідомили у Центрі протидії дезинформації.

Коли в Україні почалися планові та екстрені відключення електроенергії, багато у кого почав послаблюватися або й зовсім зникати сигнал мобільного зв'язку. Цим і скористалися злочинці, які телефонують людям та нібито допомагають його покращити.

Шахраї представляються співробітниками одного з мобільних операторів та розповідають, що перемикатимуть абонента на іншу "вишку", щоб під час відключень у нього був стабільний зв'язок.

Після цього на телефон цього абонента приходить код, цифри якого просять назвати злочинці. Якщо це зробити, то шахраї отримають доступ до мобільних додатків банків, соцмереж тощо.

"В жодному разі не передавайте особисті дані, коди підтверджень підозрілим особам!", — зазначають у ЦПД.

Там радять при виникненні проблем зі зв'язком самостійно звертатися по допомогу до операторів. І тільки на гарячі лінії:

  • "Київстар" — 466
  • Vodafone — 111
  • Lifecell — 5433

Раніше ксперт телекомунікаційного ринку пояснив причини відсутності мобільного інтернету під час відключень світла. Щоб покращити ситуації зі зв'язком, експерт радить менше дивитися відеоконтент, а якщо у цьому є необхідність, — обирати для нього найменшу якість. Це допоможе зменшити використання трафіку.

У Києві створили алгоритм безперебійного зв'язку на випадок блекауту — КМВА