Сергій Жадан

Німецька асоціація видавців і книгорозповсюджувачів обрала лауреатом премії миру 2022 року українського письменника та музиканта Сергія Жадана.

Інформацію про це опублікував офіційний сайт премії.

"Вдумливо й уважно, у поетично-радикальній тональності Сергій Жадан досліджує, як, попри насильство, люди в Україні намагаються вести самостійне життя, основами якого є мир і свобода", — обґрунтовує свій вибір опікунська рада.

Журі також наголошують на важливості текстів письменника, мова яких "потужно й різнобічно показує нам те, чого багато хто довго не хотів бачити".

Премія миру німецьких книгарів, Friedenspreis des Deutschen Buchhandels)

Сама премія була заснована 1949 року в Гамбурзі, Німеччина за ініціативи місцевих письменників та видавців. Її вручає Спілка німецьких книговидавців особам, що "своєю діяльністю у царинах літератури, науки та мистецтва зробили вагомий внесок в утвердження ідеї миру". Премія має грошову винагороду у 25 тис. євро.

Церемонія нагородження відбудеться 23 жовтня 2022 року в Церкві Святого Павла (Паульскірхе) у Франкфурті та транслюватиметься в прямому ефірі на німецькому каналі ARD.

В цьому році Сергій Жадан також був удостоєний ще двох премій: премією Свободи Фонду Франка Ширмахера та літературною премією ЄБРР (разом з перекладачами Рейлі Костіган-Хьюмс та Ісааком Стекхаусом Вілером). Також нагадуємо, що Сергія Жадана висунули на Нобелівську премію з літератури.

Що читають письменники: 5 улюблених книжок Сергія Жадана