Сергія Жадана висунули на Нобелівську премію з літератури
Фото: facebook.com/serhiy.zhadan/photos

Комітет літературознавчих наук польської академії наук висунув українського письменника та поета Сергія Жадана на Нобелівську премію з літератури. Про це повідомляється на сайті комітету.

Там заявили, що Жадан є одним із найвидатніших поетів України та чудовим прозаїком, а його твори були перекладені й отримали нагороди у світі. На думку комітету, він достойний стати лауреатом Нобелівської премії.

"Його голос як поета вже багато років має особливе значення для українців. Вільна Україна значною мірою говорить і думає словами Жадана, уважно їх слухає. Сьогодні поет у своєму Харкові. І він бореться», — ідеться у заяві.

Також комітет у своєму зверненні засудив напад росії на Україну, заявивши, що агресії кремля немає виправдання.

«У військовому кошмарі, спричиненому Кремлем, ми стоїмо на боці вільної України. Надія говорить нам, що українці зрештою дадуть відсіч агресії. Нехай це станеться якнайшвидше. Однак, дивлячись на ситуацію тверезо, треба, на жаль, враховувати, що вторгнення може призвести до окупації чи нав’язування Україні колаборантської влади з Кремлем. Якщо це станеться, то Росія не лише почне експлуатувати Україну в економічному та ресурсному плані, а й інтенсивно й агресивно проводитиме русифікацію», - кажуть у комітеті.

Там вважають, що в разі окупації України або тривалої війни Польща повинна створити тимчасові плацдарми українських вишів при польських університетах та надати іншу допомогу українським науковцям та студентам.

Спротив російській окупації, день 18