Що робити в разі радіаційної небезпеки — поради від МОЗ

Сьогодні, 22 червня, президент Володимир Зеленський повідомив, що росія може вчинити теракт на ЗАЕС, який призведе до викиду радіації. МОЗ надало основні поради на випадок радіаційної аварії.

Українцям пояснили, що ядерно-стратегічні об’єкти збудовані так, щоби витримувати значні фізичні пошкодження. Щоранку у великих містах здійснюється моніторинг радіаційного фону, тому несподіванкою це не буде. Головне не панікувати та слідкувати за інформацією, яку поширюватимуть інформаційні канали ДСНС та місцеві органи влади.

Найголовніше – потрібно залишатися в приміщенні або терміново у нього зайти, якщо ви перебуваєте на вулиці. Це найбезпечніша дія, яку обов’язково варто виконати.

Що робити в разі радіаційної небезпеки

  • Перебувайте в укритті

Залишайтеся у приміщенні. Якщо на момент загрози ви знаходитись на вулиці — швидко пройдіть в будь-яке укриття, сховище або підвал. Найкращий варіант — приміщення без вікон та зовнішніх дверей.

Тримайтеся якомога далі від стін та даху, оскільки саме там осідає радіоактивний матеріал. Ущільніть отвори підручними засобами (скотч, змочена водою тканина тощо) вимкніть вентиляцію (кондиціонери або обігрівачі). Залишайтесь в укритті до тих пір, поки офіційна влада не надала інших вказівок. Не забудьте взяти із собою тварин.

  • Стежте за офіційними джерелами інформації

Візьміть із собою радіо, телефон або увімкніть телевізор та стежте за повідомленнями від рятувальників (ДСНС), поліції, органів місцевої влади. Підпишіться на Telegram-канали місцевої влади та рятувальників  або їхні сторінки у Facebook та обов'язково виконуйте усі вказівки.

  • Знезаразьте себе

Обережно зніміть верхній шар одягу, щоб не розтрусити радіоактивний пил та помістіть його у пакет або герметичний контейнер. Сховайте його подалі від дітей та домашніх улюбленців.

  • Якщо це можливо — помийтеся

Якщо у приміщенні є душ — помийте голову та тіло з милом або шампунем без кондиціонера, бо він може закріпити на волоссі радіацію. Не користуйтеся мочалкою, щоб не подряпати шкіру. Якщо помитися немає можливості — вимийте руки, обличчя та відкриті частини тіла під проточною водою. Якщо у приміщенні взагалі немає води — скористайтеся вологими серветками або вологою тканиною.

  • Одягніть чистий одяг

Яку воду та харчові продукти можна вживати під час радіаційної небезпеки

Пити та їсти можна тільки те, що герметично запаковане. Вода вважатиметься безпечною в пляшках. Кип’ятіння водопровідної води не позбавляє її радіації. Водопровідну або колодязну воду можна використовувати для миття шкіри, волосся та одягу. Їжа вважатиметься безпечною тільки в герметичних контейнерах (це консерви, банки, пляшки, коробки тощо). Також безпечною є їжа з холодильника та морозильної камери. Проте не забудьте перед відкриттям протерти харчові контейнери вологою тканиною або чистим рушником. 

Коли треба приймати йодид калію та йод

Йодид калію можна приймати тоді, коли про це повідомить місцева влада. Пам'ятайте, що він не захищає людей від радіації, а захищає тільки щитоподібну залозу від впливу радіоактивного йоду. Приймати йодид калію наперед без потреби не можна, бо це нашкодить вашому здоров’ю. Також немає сенсу вживати йод одноразово, оскільки важлива постійна йодна профілактика.

Дощі з радіацією: якою була весна для Києва після Чорнобильської катастрофи