Садиба ювелірів на Андріївському Узвозі у Києві

У центрі Києва може зникнути історичний будинок кінця XIX століття. Йдеться про садибу ювелірів на Андріївському Узвозі, яка знаходиться під загрозою знищення і може просто розвалитися.

Про це повідомив києвознавець Антон Короб у Facebook.

Садиба ювелірів на Андріївському Узвозі у Києві опинилась під загрозою знищення: фотоСадиба знаходиться на Андріївському узвозі, 18. Будівля є осередком релігійного мистецтва кінця XIX — початку XX століть. Під загрозою опинились майстерні художників. Активісти помітили осипання фасаду, руйнацію декоративних елементів, незадовільний стан даху, занедбані кімнати та під'їзд.

Садиба ювелірів на Андріївському Узвозі у Києві опинилась під загрозою знищення: фотоСадиба ювелірів на Андріївському Узвозі у Києві опинилась під загрозою знищення: фотоУ 1879 році садибу придбав колезький секретар Яків Мощинський. Він розпочав будівництво двоповерхового дерев'яного будинку на мурованому підвалі за проєктом архітектора Павла Спарро. У первісному вигляді будинок був значно вужчим.

Садиба ювелірів на Андріївському Узвозі у Києві опинилась під загрозою знищення: фотоСадиба ювелірів на Андріївському Узвозі у Києві опинилась під загрозою знищення: фотоБудівництво завершилось у 1880 році, але через нестачу грошей Мощинський вимушений був продати будинок Яну Ярославському з дружиною. Він володів майстернею з виготовлення ювелірних виробів. Подружжя добудували дерев'яний різний двоповерховий флігель на верхній терасі садиби за проєктом архітектора А. Дубицького.

"Ще кілька років тому можна було побачити його руїни, проте зараз немає ані сліду", — наголошує Короб.

Садиба ювелірів на Андріївському Узвозі у Києві опинилась під загрозою знищення: фотоСадиба ювелірів на Андріївському Узвозі у Києві опинилась під загрозою знищення: фотоЗгодом будівля передавалася іншим особам у володіння, добудовувались дерев'яний та мармуровий флігелі ( це були майстерні, де працювали та жили підмайстри).

Садиба ювелірів на Андріївському Узвозі у Києві опинилась під загрозою знищення: фотоУ 1980-ті роки, після ревіталізації вулиці,  тут розмістили художні майстерні. Проте понад 10 років садиба приватизована та тихо розвалюється. Нещодавно розпочалися роботи з підготовки до будівництва, у ході яких розчистили верхню терасу від залишків дерев'яного флігеля 1880 року. Знищені споруди досі перебувають на обліку як пам’ятки.

Раніше ми писали, що на фасаді історичного будинку в стилі модерн на вулиці Євгена Чикаленка невідомі зруйнували декоративну ліпнину.

У центрі Києва зняли мозаїку зі стіни художньої школи: відкрили збір на реставрацію