Розробники Google запустили нейромережу, яка створює музику за текстовим описом

Корпорація Google презентувала систему штучного інтелекту MusicLM, яка може генерувати музику будь-якого жанру на основі текстового опису.

Нова нейромережа спроможна створювати складні музичні композиції, для цього її навчали на наборі даних із 280 тисяч годин музики.

MusicLM здатна зловити та втілити інструментальні рифи, мелодії та настрій. Наприклад, може згенерувати мелодію, яка повинна викликати відчуття перебування в космосі.

Розробники виклали музику, створену нейромережею за описом картин Сальвадора Далі, Анрі Матісса, Едварда Мунка, Пабло Пікассо та інших відомих митців. 

Водночас вже зафіксовано безліч етичних проблем, пов’язаних з новим ШІ, основна з них — порушення авторського права. Під час експерименту з'ясувалося, що близько 1% музики, згенерованої системою, був просто уривками з пісень, на яких вона навчалася. Тому Google поки що не відкриватиме MusicLM для загального користування. 

Нагадаємо, Google пропонує українцям пройти безкоштовну програму "Розвивайте кар’єру з Google Cloud: ML та дані". Таким чином компанія прагне допомогти отримати знання та практичні навички роботи з хмарними технологіями.

Картина, яку створив штучний інтелект, виграла на конкурсі митців