Росіяни перед відходом з ЧАЕС розграбували станцію і готель поряд
Зображення: sk-video

Російські окупаційні війська, що напередодні залишили Чорнобильську АЕС, займалися мародерством — вони пограбували станцію та розташований поряд готель. Про це повідомив голова державного агенства з питань управління зоною відчуження Євген Крамаренко в ефірі єдиного телемарафону.

За словами Крамаренко, ще зранку 31 березня почала виїжджати ворожа техніка, яка перебувала на майданчику ЧАЕС. Після того, як частина техніки виїхала, старший серед окупантів на прізвище Якушев із позивним "90-ий" запропонував скласти акт передачі станції.

“Погрожував, якщо цього не відбудеться, вони заберуть наших співробітників до Білорусі. Фактично акт підписувався під примусом. Після цього ці солдати почали мародерити: виносити речі, пакувати в техніку, що ще залишилась на майданчику, та виїжджати”, — розповів Крамаренко.

За його словами, співробітники станції в цей час були на своїх робочих місцях, бо їм було заборонено виходити із диспетчерських та кабінетів. Згодом вони зрозуміли, що стало дуже тихо, і наважилися оглянути станцію.

"Багато речей вони забрали з собою. Тобто свого вони там, наскільки ми знаємо, на території ЧАЕС нічого не лишили, але співробітники бояться виходити за територію та дуже обережно нею пересуваються, бо, можливо, залишені якісь вибухові пристрої. Вони розікрали більш-менш цінні речі — комп'ютери, якісь там кавоварки, чайники, декілька контейнерів з майном, яке перебувало на Чорнобильській АЕС, також вони повантажили на свої автомобілі і вивезли", — сказав голова Держагентства.

На ЧАЕС залишились 59 працівників станції. Вони обережно оглянули територію станції і переконались, що російських окупантів більше немає. За межі ЧАЕС вони не виходили.

"Ми зараз не можемо пересвідчитися, чи є окупанти в самому місті Чорнобилі. Там є готель. І окупанти в машину навіть завантажили сервізи, виделки, ложки, тарілки, які були в готелі", — сказав Крамаренко.

За його словами, крім того, що зникла частина речей, всі датчики, ймовірно, в нормі. Суттєвих пошкоджень інфраструктури самої Чорнобильської АЕС поки не виявлено.

"Але необхідно пересвідчитися, коли настане день і туди можна буде направити відповідних співробітників, які зможуть перевірити технічний стан цих об'єктів", — відзначив голова Держагентства.

А ось датчики заміру рівня радіації не працюють і не передають інформацію у загальну систему. Співробітники зробили перевірку в ручному режимі та не виявили перевищень рівня радіації.

"Не зрозуміло, чому вона не передає інформацію — можливо, саме серверне обладнання було виведено з ладу чи просто відключене. Будемо це з'ясовувати", — сказав Крамаренко.

Спротив російській окупації, день 37