росія планує напасти на Молдову, — The Times
Фото: pixabay.com

Кремль прийняв рішення про напад на Молдову і вже розробив чіткий план військового вторгнення.

Про це повідомляє The Times із посиланням на свої джерела в українській розвідці.

На думку співрозмовників, якщо росія нападе на Молдову і росіянам вдасться захопити контроль над країною, це зробить становище України більш вразливим і створить загрозу для цілісності країни.

"Якщо Росія визнає незалежність Придністров'я, то це буде пряма загроза та порушення територіальної цілісності Молдови. Це буде повторення "донбаського сценарію". Далі вони постачатимуть велику кількість зброї, а потім захочуть приєднати її до складу росії", - сказало джерело видання.

Співрозмовники видання додали, що російські спецслужби розглядають можливість роздмухування заворушень і заколотів у Молдові. Приводом для цього може стати невдоволення зростанням цін, яке зараз спостерігається у країні.

Крім того, за словами співрозмовників видання, російські військові планують здійснити висадку повітряного десанту на транспортних літаках Іл-76 та гелікоптерах у Придністров'ї. Літаки можуть летіти з аеродрому в окупованому Криму.

Військову операцію можуть спробувати зробити ближче до Дня Перемоги 9 травня. Якщо путін оголосить, що росія визнає незалежність Передньостров'я, це може стати приводом для вторгнення до Молдови.

Військові аналітики Джек Уотлінг та Нік Рейнольдс із Королівського Об'єднаного інституту оборонних досліджень вважають, що така операція росіян матиме три цілі:

  • відтягнути частину українських військ на південно-західний фронт;
  • зупинити проєвропейський курс нинішньої влади у Молдові;
  • налякати Захід, що підтримка України зброєю та фінансами може призвести до подальшої дестабілізації у регіоні, зокрема, на Балканах.
Невизнане Придністров'я вимагає від Молдови визнання незалежності