Макс Левін

Російські окупанти могли стратити українського фотографа Макса Левіна та його друга 13 березня у лісі під Києвом. Можливо, перед цим чоловіків допитували та катували.

Про це повідомляє організація "Репортери без кордонів" (RSF).

Тіла фотографа Макса Левіна та його друга, солдата Олексія Чернишова, виявили 1 квітня у лісі біля села Мощун Київської області. Вони були вбиті російськими окупантами 13 березня.

Журналістським розслідуванням убивства Левіна та Чернишова займалися голова відділу розслідувань RSF Арно Фрогер та французький військовий фоторепортер Патрік Шовель. Останній працював із Левіним на Донбасі наприкінці лютого. Журналісти дійшли висновку, що російські окупанти стратили Левіна та Чернишова.

Згідно з розслідуванням, 10 березня Макс Левін втратив свій дрон у лісі під селом Мощун. На нього фотограф знімав докази російського військового вторгнення. Коли за три дні він повернувся, щоб знайти дрон, російські окупаційні війська вже займали частину лісу.

Команда RSF 24 травня прибула до України для розслідування. У супроводі співробітників СБУ журналістам вдалося виявити місце злочину. Обвуглений Ford Maverick Левіна досі лишився там. У ньому група нарахувала 14 кульових пробоїн.

Також на місці знайшли кілька куль та посвідчення особи Чернишова. Крім того, співробітники RSF виявили кілька предметів з можливими слідами ДНК, які свідчать про присутність російських солдатів у безпосередній близькості від місця, де було вбито Левіна і Чернишова. Деякі з цих предметів було вилучено. На завершальному етапі пошуків за допомогою металошукачів вдалося виявити кулю, яка, ймовірно, потрапила у Левіна.

Розслідувачі RSF вважають, що вбивство могли скоїти військовослужбовці 106 повітряно-десантної дивізії або російські спецпризначенці. Дивізією командує полковник Володимир Селіверстов. 

"Аналіз фотографій з місця злочину, спостереження на місці та вилучені речові докази однозначно вказують на розстріл, якому міг передувати допит або навіть тортури. В умовах війни, сильно зазначеної пропагандою та кремлівською цензурою, Макс Левін та його друг заплатили своїм життям за боротьбу за достовірну інформацію. Ми зобов'язані їм правдою. І ми боротимемося, щоб виявити та знайти тих, хто їх стратив", — сказали журналісти RSF.

Усі зібрані докази вбивства фотографа Макса Левіна та військовослужбовця Олексія Чернишова журналісти передали українській владі. Повний звіт RSF із фотографіями, показаннями та речовими доказами, отриманими під час розслідування, можна почитати за посиланням.

Максим Левін нагороджений орденом «За мужність» посмертно