Рада ухвалила закон про реформу містобудування
Фото: unsplash.com

На засіданні 13 грудня депутати Верховної Ради підтримали в цілому законопроєкт №5655 про реформування сфери містобудування. Про це повідомили нардепи Ярослав Железняк та Олексій Гончаренко.

За документ проголосували 228 народних депутатів при 226 мінімально необхідних голосах.

За словами авторів законопроєкту, він має забезпечити реалізацію реформи державного регулювання у сфері містобудівної та знизити корупційні ризики у цій сфері. Зокрема, документ має зробити більш публічним надання певних адміністративних послуг та сприяти у побудові "прозорої та ефективної системи містобудівного контролю і державного містобудівного нагляду". Також він має посилити контроль за самочинним будівництвом виконавчими органами місцевої влади та впорядкувати норм про відповідальність у сфері містобудування.

Однак проти цього законопроєкту в теперішньому вигляді виступила Асоціація міст України, представники якої закликали обговорити його з громадськістю, професійними середовищами та місцевим самоврядування. І вже після цього — виносити на голосування.

Так, столичний голова Віталій Кличко заявив, що документ "повністю нівелює контроль міст за будівництвом". За його словами, законопроєкт створить умови для монопольного допуску забудовників на ринок.

"Тим хто зайде, буде дозволено створити приватний орган контролю містобудівної діяльності без жодного впливу держави чи місцевого самоврядування. Таким чином, самовільне будівництво стає повністю легалізованим, порушуючи права як власників земельних ділянок, так і мешканців громад", — зазначив Кличко.

Також не підтримувати цю містобудівну реформу без обговорення депутатів закликав рух ЧЕСНО. Там звернули увагу, що текст законопроєкту не був заздалегідь оприлюднений для ознайомлення на сайті Ради. За документ мали проголосувати ще 1 грудня, проте його зняли з порядку денного та повернули на повторний розгляд профільного комітету. Проте громадським організаціям, ЗМІ та деяким нардепам не вдалося потрапити на це обговорення.

Крім того, Головне юридичне управління ВРУ надало свої зауваження до законопроєкту та зазначило, що деякі його норми є неконституційними.

Нагадаємо, також Верховна Рада сьогодні підтримали законопроєкт № 5369, який передбачає ліквідацію скандального Окружного адміністративного суду Києва

На схилах Дніпра відновлять будівництво Музею Голодомору — автор проєкту