ОАСК ліквідували

Депутати Верховної Ради на засіданні 13 грудня підтримали законопроєкт № 5369, який передбачає ліквідацію скандального Окружного адміністративного суду Києва. Таке рішення підтримали 310 народних обранців.

Тепер законопроєкт має підписати голова парламенту та президент. Коли він набуде чинності, Окружний адміністративний суд Києва припинить свою роботу, а розглядом адміністративних справ тимчасово буде займатися Київський окружний адміністративний суд.

Також депутати схвалили законопроєкт №5370 про утворення Київського міського окружного адміністративного суду. Саме він зрештою візьме на себе функції ОАСК.

Як зазначили в аналітичному центрі "Фундація DEJURE", ліквідація так званого "вовчого суду" є це лише першим кроком для очищення судової влади від корупції. Наступними кроками стане створення нового окружного адмінсуду для Києва та області та проведення прозорого конкурсу на посади суддів під наглядом відповідних антикорупційних установ.

Також фахівці наголошують на необхідності звільнення суддів, подібних до голови ОАСК Павла Вовка, та завершення судових процесів над обвинуваченими суддями Вищого антикорупційного суду.

Нагадаємо, нещодавно Окружний адміністративний суд Києва позбавив павільйон "Квіти України" статусу пам’ятки культурної спадщини. Суд пояснив своє рішення тім, що будівля модернізму — це "радянщина", а проєкт забудовника, який бажає переробити її в офісний центр, "відповідає європейським зразкам".  

"Квіти України": У КМДА готують апеляцію на рішення окружного суду