Пільгове розмитнення авто
Фото: wah.ua

На засіданні у вівторок, 21 травня, Верховна Рада підтримала повернення мита та ПДВ на імпортні товари та на ввезення автомобілів з 1 липня цього року. Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

Законопроєкт №7418 був внесений до парламенту урядом наприкінці травня. За нього проголосували одразу у двох читаннях — документ підтримали 234 депутатів.

Згідно з документом, в Україні буде відновлено таке оподаткування:

  • для товарів, що ввозяться платниками єдиного податку першої, другої та третьої груп;
  • для підприємств, які не сплачують ввізне мито;
  • для транспортних засобів, що ввозяться громадянами.

Водночас законопроєкт звільняє від сплати збору на обов’язкове державне страхування легкові автомобілі, оснащенні виключно електричними двигунами (одним чи декількома).

У пояснювальній записці йдеться про те, що в умовах воєнного стану запровадження пільг на імпорт товарів, які не є товарами першої необхідності, але є бюджетоформуючими, має бути переглянуто. За даними уряду, велика кількість товарів, ввезених в Україну за "нульовим" оподаткуванням, не була предметами першої необхідності та такими, що забезпечують безперебійну роботу економіки.

Крім того, зниження оподаткування імпорту, на думку урядовців, створює для нього конкурентні переваги у порівнянні з продукцією українських виробників. В результаті вони мають додаткові перешкоди для відновлення виробництва.

Загалом же внаслідок скасування ввізного мита на авто бюджет недоотримав понад 13 млрд грн. З березня в країну було ввезено більш як 119 тисяч автомобілів. При цьому українці часто завозили автомобілі преміумкласу митною вартістю понад мільйон гривень. Повернення ж мита має поповнювати бюджет на щонайменше 3,5 млрд грн щомісяця.

Рада проголосувала за ратифікацію Стамбульської конвенції в Україні