Військовий облік жінок

Верховна Рада підтримала у першому читанні законопроєкт про добровільний військовий облік жінок. За це проголосували 267 народних депутатів.

У проєкті закону № 6482 пропонується дозволити жінкам, які мають спеціальності та/або професії, споріднені з відповідною військово-обліковою спеціальністю з переліку Міноборони, ставали на військовий облік за власним бажанням. Такі жінки мають бути придатними до військової служби за станом здоров’я та віком.

Водночас жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з медичною діяльністю, беруться на військовий облік військовозобов’язаних в обов'язковому порядку.

За словами народного депутата Ярослава Железняка, до другого читання законопроєкт будуть готувати за скороченою процедурою. 

У пояснювальній записці до законопроєкту нагадали, що наприкінці минулого року Міноборони видало наказ, згідно з яким починаючи з 1 жовтня цього року жінки певних професій повинні були ставати на військовий облік. Також був опублікований перелік цих професій та спеціальностей, який пізніше був значно скорочений. 

Це — спеціальності та професії у галузі медицини, електроніки, зв’язку, харчових технологій, метрології та картографії, обліку та фінансів, менеджменту, психології тощо. 

"З наказу випливає, що на військовий облік повинні стати мільйони українських жінок у віці від 18 до 60 років. Можна однозначно стверджувати, що взяття на військовий облік жінок на виконання наказу у 2022 році не є можливим з огляду, зокрема, на кадрове забезпечення територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки. Це спричинить накладання штрафів на жінок, що не змогли вчасно стати на військовий облік, та, відповідно, виникнення зайвої соціальної напруги й формування негативного ставлення до військового обов’язку", — кажуть автори законопроєкту.   

На початку вересня Міноборони відтермінувало військовий облік для жінок ще на один рік. Також відомство подало до ради законопроєкт щодо добровільного військового обліку для жінок.

Рада дозволила демобілізуватися військовим, що мають трьох дітей