Військовий облік для жінок відтермінували: що це означає

Міноборони відтермінував військовий облік для жінок ще на рік. За цей час Верховна Рада України зможе доопрацювати й внести зміни до законодавства, щоб взяття жінок на облік до військкомату проводилося виключно на добровільній основі.

Про відповідний наказ повідомила на своїй сторінці заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

Вона зазначила, що наразі це єдине можливе рішення в компетенції Міністерства, яке вони можуть ухвалити. Тобто, виходячи з наказу, з 1 жовтня цього року ніяких заборон на виїзд за кордон для жінок не буде. Так само й не буде ніяких штрафів чи обов'язкового "візиту" до військкомату.

Водночас варто розуміти, що наказ не скасовує обов’язковий військовий облік жінок. Жінки певних професій та спеціальностей за законом й досі мають такий обов’язок, і якщо парламент не внесе зміни до законодавства за цей рік, то 1 жовтня 2023 представниці 14 професій та спеціальностей повинні будуть встати на облік.

 Маляр наголосила, що Міноборони не може змінювати закон і вирішувати, буде постановка на облік добровільною чи ні, це має зробити Парламент. Своїм наказом Резніков дає час для змін у законі, оскільки це не швидкий процес.