24 червня ПЦУ вперше провела літургію в Троїцькій надбрамній церкві Києво-Печерської Лаври: фото

Сьогодні, 24 червня, Православна церква України провела першу в історії літургію в Троїцькій надбрамній церкві Києво-Печерської Лаври. Ця історична подія відбулась без публічного доступу через незавершені реставраційні роботи.

24 червня ПЦУ вперше в історії провела літургію в Троїцькій надбрамній церкві: фотоПро це повідомили в пресслужбі Національного заповідника Києво-Печерської лаври.

24 червня ПЦУ вперше в історії провела літургію в Троїцькій надбрамній церкві: фотоБогослужіння провели в Понеділок Святого Духа, який припадає на першій день після Трійці. Літургію провів Єпископ Авраамій, єпископ Бориспільський і намісник Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври.

Ця подія є особливою для України, оскільки Лавра, яка протягом сотень років перебувала в духовній окупації, звільняється від московських кайданів

В останнє тут проводили службу священники московського патріархату десять років тому, а згодом храм закрили на реставрацію. За словами гендиректора заповідника Максима Остапенка, реставрацію призупинили три роки тому через відсутність фінансування. 

24 червня ПЦУ вперше в історії провела літургію в Троїцькій надбрамній церкві: фотоТроїцьку надбрамну церкву побудували у XII столітті в стилі козацького бароко. Релігійна споруда є унікальним зразком давньоруського зодчества й збереглася до наших днів у первозданному вигляді. Наразі одна з місій ПЦУ — відновити реставраційні роботи та зберегти символ національної ідентичності.

24 червня ПЦУ вперше в історії провела літургію в Троїцькій надбрамній церкві: фото"До початку повномасштабного вторгнення встигли виконати 75% робіт. Проте незавершений цикл реставрації фактично може звести нанівець всі попередні зусилля", — наголошує Максим Остапенко. Необхідно відновити фасад церкви та внутрішні конструкції: унікальний комплекс розписів XVIII століття. 

Нагадаємо, що у заповіднику "Києво-Печерська лавра" оновили навігацію.

У Лаврі розпочався новий сезон археологічних розкопок: деталі