Проводити міжбанківські платежі тепер можна цілодобово

В Україні скасували поняття "банківський день". Це означає, що відсьогодні  проводити міжбанківські платежі можна цілодобово, в тому числі у будні та свята. 

Це стало можливим завдяки новому, четвертому поколінню системи електронних платежів НБУ. Ця система, за інформацією Нацбанку, дозволяє здійснювати електронні платежі ще "швидше, зручніше та безпечніше".

"Завдяки стандарту ISO 20022 з'явилася можливість уніфікації платіжних повідомлень, створення єдиних правил їх заповнення та обробки, розширення реквізитного складу додатковими полями та структурованою інформацією", — йдеться у заяві НБУ. 

Для порівняння, у попередній версії банківські платежі, які були надіслані ввечері, приходили на ранок наступного дня, а ті, що відправляли у вихідні — в перший робочий день наступного тижня.

Крім того, запроваджено обов’язкові та необов’язкові реквізити. Останні тепер можна не заповнювати взагалі.

Варто зазначити, система електронних платежів НБУ — державна банківська платіжна система для проведення міжбанківських розрахунків. До неї залучені 65 українських банків, Державна казначейська служба, Національний депозитарій України, а також компанії-розробники програмного забезпечення.

Нагадаємо, раніше ми писали, як поповнити картки mono через термінали після ліквідації IBOX BANK.