Провал у комунікації: збір "Повернись живим" розкритикували
Кіберлперації

Кілька днів тому "Повернись живим" оголосив збір 50 мільйонів гривень на "кібернаступ ЗСУ", з яких наразі зібрали майже 1,5 млн. Нову кампанію благодійного фонду піддали критиці.

Про збір на "кібернаступ"

Збір розпочався 20 лютого. Гроші, за інформацією благодійного фонду, спрямують на технічне забезпечення кіберсил української армії. Що саме купуватимуть не кажуть через секретність операцій. Про них ми нібито зможемо дізнатися тільки після закінчення війни.

Водночас цілком конкретними є результати кампанії, зазначені в описі до збору. Так, закупка необхідного обладнання має призвести до обвалення комунікаційних каналів ворога, уповільнення логістики армії рф та ідентифікації цілей та локацій, "куди потім прилетить цілком невіртуальна відплата від ЗСУ".

Чому збір критикують

Спільнота професійних кіберспеціалістів піддала критиці новий збір "Повернись живим" через недоцільність використання поняття "кібервійська". За словами експертів, кібератаками по типу DDoS займається "IT-армія", проте вони не мають нічого спільного з заявленими результатами збору.

"У складі ЗСУ немає кібервійськ, і природно, війська, яких немає, не можуть влаштувати "кібернаступ". Якщо гроші збираються на щось корисне, то варто було б чіткіше формулювати цілі проекту. Сайт містить нуль інформації. Так, і саме формулювання "кібернаступ" звучить по-аматорськи», — зазначив у коментарі AIN.UA засновник "Українського кіберальянсу" Шон Таунсенд.

Водночас засновник порталу HackYourMom Микита Книш зазначив, що скоріше за все "Повернись живим", який багато зробив для країни та військових, просто допустив семантичний факап.

"В описі збору сказано про кібервійсько, але в Україні на офіційному не засекреченому рівні не існує такої структури… Ми можемо лише здогадуватися, що в якихось спецслужбах — СБУ, ГУР, НАБУ — з високою долею вірогідності є якісь кіберфахівці, які десь щось роблять. Але єдиної структури при Міністерстві оборони, яка зветься кіберармією або кіберсилами, у нас немає", — наголосив Книш.

Він також думає, що фонд могли просто ввести в оману й не повідомити про специфіку закупівлі, спираючись на ту ж таки секретність.

Що кажуть у "Повернись живим"

У відповідь на звернення AIN.UA, фонд повідомив, що під час всіх зборів співпрацює з офіційними представниками.

"Щодо існування військових кіберів в Україні, то відповідно до указу Президента про створення кібервійськ, їх формування розпочалось зі створення нової військової частини Збройних Сил. Вона перебуває в підпорядкуванні одного з управлінь Генерального Штабу ЗС України і для забезпечення потреб її військовослужбовців реалізується цей проєкт. В подальшому формування кібервійськ буде закріплено окремим законом, який знаходиться в розробці", — йдеться у поясненні "Повернись живим".

У фонді зазначили, що до них звернувся командир частини із запитом про закупівлю системного, мережевого та іншого обладнання для облаштування дата-центру. Розголошення інших деталей, кажуть благодійники, ставить під ризик виконання запланованих операцій.

Зрештою у Twitter керівник фонду написав, що стався провал по комунікації, який і викликав неоднозначну реакцію спільноти. Після цього питання до фонду відпали, оскільки "Повернись живим" має бездоганну репутацію.